Wolf András receptje
2021. július 22.PÁLINKAHAB
HOZZÁVALÓK:
- 250 ml víz
- 125 g kristálycukor
- 3 cl barackpálinka
- 4 ek xantán (xantanzoon)
BARACKSZORBET
HOZZÁVALÓK:
- 150 ml víz
- 120 g pektin
- 650 g barack, kimagozva
- 100 g kristálycukor
TÚRÓS PITE
HOZZÁVALÓK:
- 500 g túró, szőrszitán áttörve
- 100 g cukor
- 1 db citrom héja
- 1/2 vaníliarúd
- 30 g keményítő
- 3 db tojás, kettéválasztva
KEKSZMORZSA
HOZZÁVALÓK:
- 120 g liszt
- 60 g vaj
- 30 g porcukor
- 10 g
- só
- 1 rúd vanília bele kikaparva
PÁLINKAHAB ELKÉSZÍTÉSE:
A vizet a cukorral felforraljuk, a xantánnal sűrítjük, kihűtjük. A már lehűtött alaphoz adjuk a pálinkát (méghozzá hidegen, mivel a pálinka hő hatására elveszíti alkohol- és illóolaj-tartalmát).
A kész alapot szifonba tesszük, 2 patront engedünk bele. Kis pohárban kínáljuk.
BARACKSZORBET ELKÉSZÍTÉSE:
A hámozott, kockázott barackhoz hozzákeverjük a cukrot, habüstbe téve lefóliázzuk, és vízgőz felett 2-3 órán át hőkezeljük. Langyosra hűtjük. A pektint a vízzel összekeverjük, felforraljuk (a pektin elolvad, így könnyebben elegyedik majd a szorbetalappal).
A barackot pürítjük, majd összekeverjük a pektinnel. Mindezt pacojet edénybe tesszük, lefagyasztjuk. Tálaláskor pacojetben készítjük el.
TÚRÓS PITE ELKÉSZÍTÉSE:
A túróhoz hozzáadjuk a cukor felét, a reszelt citromhéjat, a vaníliát, a keményítőt, a tojássárgáját. A fehérjét felverjük habnak, majd hozzáadjuk a cukor másik felét. E cukros habbal lazítjuk óvatosan a túrós alapot. A kivajazott és kicukrozott formákat 2/3 részig töltjük masszával. 12 percre 180 °C-os sütőbe tesszük.
KEKSZMORZSA ELKÉSZÍTÉSE:
Az alapanyagokat összegyúrjuk, 24 órán át hűtőben pihentetjük. A tésztát fél centiméteres lapra nyújtjuk, majd 180 °C-os sütőben félig megsütjük. Kihűtjük. Apróra törjük, és ismét 180 °C-os sütőbe téve aranybarnára pirítjuk.
barackpálinka , barack , túró , citrom , keményítő , vaníliarúd , tojás , liszt , vaj , porcukor , xantán , pektin