Cikkek

Száraz Zsuzsanna Fotó: Falus Kriszta

2024. május 29.

Tefal , Airfryer , forrólevegős sütő

Az air fryerre még nincs jól bevált magyar szavunk, általában forró levegős sütőnek hívjuk, de ebből az elnevezésből nem derül ki, hogy ebben a gépben nemcsak piríthatunk vagy olajban süthetünk, hanem párolásra, lassú sütésre és grillezésre is alkalmas. Most nehéz, zsíros fogások „levegővel sült” változataival próbálkoztunk. Akadt tapasztalat bőven.

Cikkünket érdemes elolvasni, mert az air fryerek világába kalauzol. Emellett kedvezményt is kínál! A Magyar Konyha olvasói 30% kedvezményre jogosultak a magyarországi Tefal márkaboltokban a hirdetés bemutatásával. Részletek a cikk végén találhatók!


Meg kell tanulni használni. Ki kell tapasztalni, milyen alapanyag hogyan sül benne, de ha kiismertük, rengeteg alapanyagból készíthetünk vele látványos fogásokat, virtuóz módon, akár nagyon különböző technikákkal, rövid idő alatt. Fontos tudni, hogy vannak ételek, amelyek nem lesznek teljesen ugyanolyanok air fryerben, mint a klasszikus sütési módokkal készítve. Különösen igaz ez a hagyományosan bő, forró olajban készülő fogásokra, de érdemes szem előtt tartani, hogy a kevesebb zsír, kevesebb kalóriát is jelent.


A forró levegővel történő sütéshez nem, vagy csak nagyon kevés zsíradék szükséges. Bizonyos esetekben kíméletesebb is, tehát kevésbé csökken a beltartalmi érték, több hasznos tápanyag marad az ételekben. Nem marad hátra kiszellőztethetetlen égett vagy mindenbe beleivódó olajszag a lakásban, de ha erre érzékenyek vagyunk, bizonyos erős illatú alapanyagok esetén sütés közben érdemes páraelszívót használni: ilyen a hagyma, és meglepő módon például a kókuszreszelék is.




Az is a javára szól, hogy sokkal energiatakarékosabb a hagyományos sütőkhöz képest, és biztonságosabb is, például a ­forró olajban sütésnél. Ráadásul nem kell lelkiismeret-furdalást éreznünk, ha csak egy egyszemélyes vacsora kedvéért vagy kevés étel újramelegítéséhez kapcsoljuk be. És melegíthetünk benne más módokon nehezen újramelegíthető ételeket (mint a rántott dolgok) is. Alacsony hőmérsékletre és nagyon rövid időre is beállíthatjuk. Végül, de nem utolsósorban egyedi sütési módot is választhatunk, amellyel teljesen új ételváltozatokat, gyorsan elkészíthető kedvenceket kísérletezhetünk ki.


Érdemes nagyobb kapacitású, multifunkcionális gépet venni, amelyben a két fiók és a szinkronizálható programoknak köszönhetően akár több fogást is elkészíthetünk egyszerre. Előnye még, hogy egy apró konyhában vagy főzőfülkében sok olyan ételt elkészíthetünk benne, amihez egyébként sütő kellene.


Mindegyik másképp csinálja


Minden air fryer más. Ezt figyelembe kell vennünk az összes receptnél, amit nem magunk kísérleteztünk ki, vagy nem a saját eszközünk receptkönyvében találtunk, mivel a sütési időket és hőmérsékleteket befolyásolhatja a gép teljesítménye, mérete, kora.




A növényi zsiradékokról


Ma már könnyű beszerezni sokféle növényi zsiradékot, olajat. Ezek nagy része szobahőmérsékleten folyékony, többek között ezért nehéz velük olyan tésztákat készíteni, amelyekhez hideg vaj vagy zsír kell. A kókuszolaj kivétel, de sajnos ez sem jó minden recepthez. Így akármilyen szomorú is, vannak olyan ételek, amelyekről a vegánok és tejérzékenyek vagy lemondanak, vagy kénytelenek margarint használni.


Hagymakarika


A hagymakarika az egyik kedvenc olajban sült ételem, de nem szeretek sok olajat használni, sütőben pedig szerintem nem lehet igazán jól elkészíteni. Némi ügyeskedéssel viszont egész sokat be lehet pakolni egy nagyobb air fryerbe. Az így készült hagymakarika különösen ropogós, mondhatni kopogós-törékeny. Mivel a belsejében hajlamos szinte eltűnni a hagyma, vágjuk vastagabbra, mint az olajban sült változathoz, és két-két réteget hagyjunk is egyben, amikor karikákra szedjük a felszeletelt hagymákat.




Hozzávalók (2-3 adaghoz): 2 nagy fej hagyma (készíthetjük vöröshagymából is, de a legjobb az édesebb fehér hagyma) 4 ek liszt (gluténmentes változathoz például csicseriborsóliszt) 1 nagy tojás 1 ek kókuszkrém egy ek szójaszósz 2 csésze zsemlemorzsa (lehet gluténmentes is) 4 ek olaj 1 tk füstölt paprika fél tk fokhagymapor fél tk kurkuma 1 kk fehér bors 1 kk őrölt Cayenne-bors só


Elkészítése: A hagymákat vágjuk bő fél centi vastag karikákra, és szedjük szét a rétegeket. Tegyük egy-egy mélyebb tálba a tojást, a morzsát és a lisztet a panírozáshoz. Verjük fel a tojást, és keverjük simára a kókuszkrémmel, a szójaszósszal és egy evőkanál liszttel. Szórjuk a morzsához az őrölt fűszereket és egy-két csipet sót, csorgassuk bele az olajat is, és keverjük el alaposan. A hagymakarikákat forgassuk a lisztbe, a tojásba, majd a morzsába. Rendezzük el az air fryer sütőtartályában, és süssük 10-12 percig 160 fokon. Az idő felénél ellenőrizzük, és ha kell, forgassuk meg. Frissen-melegen a legjobb, de meglepően sokáig ropogós marad.


Zöldségek airfryerben




Ehhez az ételhez csak össze kell vágni a zöldségeket, összeforgatni néhány csepp olajjal-citromlével, sózni-borsozni, ízlés szerint fűszerezni (olaszosan, franciásan vagy akár keletiesen). Amit figyelembe kell venni, hogy a különböző zöldségek nem egyformán sülnek, ezért nem lehet mindent egyszerre bepakolni.

Állítsuk be az air fryert 190 fokra, 15 percre. Először csak a keményebb zöldségeket tegyük bele, és azokat, amelyeknek teljesen át kell sülniük: a vé­ko­nyabb hasábokra vágott répát és krumplit, a nagyobbra darabolt édesköményt (esetleg édesburgonyát, zellergumót). 5 perc után mehetnek hozzá a cukkinihasábok, a vastagabbra vágott paprika és gomba, a negyedekre vágott friss fokhagyma is, így ezek 10 percet sülnek. Ha ceruzababot, padlizsánt is teszünk bele, annak is most van itt az ideje. A vékonyabbra cikkezett hagymát, a koktélparadicsomot és a kisebb gombákat (vagy például a cukorborsót) csak az utolsó 5 percre tegyük be. A brokkolit a legjobb külön sütni, mert magas hőmérsékleten megég a virág, mire megpuhul a szár. Így ezt a másik tartályban, 160 fokon, 8-10 perc alatt készítettem el.


Banánhéj-bacon 




A füstös-sós lében marinált, ropogósra sütött banánhéj elsőre biztos furcsán hangzik. Mondják rá, hogy vegán bacon: szerintem több és kevesebb is annál. Nem igazán hasonlít a sült szalonnára, de felettébb egzotikus ropogtatnivaló, különleges banánaromával. Ízesítése és sütése igényel ugyan némi kísérletezést, és biztos, hogy nem mindenkinél arat sikert (például nem feltétlenül ínycsiklandó külleme miatt), de érdemes kipróbálni.


Hozzávalók (2 adaghoz): 1 ek víz 1 ek szójaszósz 1 tk füstölt só 1 tk juharszirup 1 tk melasz 1 ek olaj 2 tk füstölt paprika 2 biobanán héja (a banánokat tegyük el a desszerthez)


Elkészítése: A marinádhoz keverjük el a vizet és a szójaszószt. Oldjuk fel benne a füstölt sót, a juharszirupot és a melaszt. Melegítsük fel kissé az olajat, keverjük el benne a füstölt paprikát és öntsük ezt is a szójás keverékhez. Ehhez a recepthez pöttyös-­érett biobanánokat válasszunk, és mossuk is meg őket alaposan szivaccsal-mosogatószerrel, langyos vízzel. A héjakról kapargassuk le egy kanállal a belső, puha, fehér részt, és áztassuk egy éjszakára a szójás marinádba. Másnap csepegtessük le a banánhéjcsíkokat, tegyük az air fryer rácsára, és süssük 160 fokon 5 percig lesúlyozva, hogy ne fújja el a forró levegő. Tehetünk rá pogácsaszaggatót vagy fejjel lefelé fordított szilikon muffinformát – minél kevesebbet takar, annál jobb. Ellenőrzés és forgatás után süssük még 3-5 percig. Figyeljünk rá, nagyon könnyen megég.


Banános-kókuszos bundáskenyér






Hozzávalók (2 főre): 1 ek víz 1 tk méz 0,5 tk melasz 0,5 tk a banánhéj fűszeres marinádjából 1 csipet fahéj 5 ek porcukor 2 banán

Bundáskenyér Hozzávalók: 4-5 szelet kenyér (gluténmentes is lehet) 2 tojás 4 ek kókuszkrém 1-2 ek a banánhoz készített szirupból vanília 1 kis csipet só 1 csésze kókuszreszelék

Elkészítése: A melaszt és a mézet oldjuk fel a vízben, keverjük bele az előző receptben bemutatott sós-füstös marinádot, a fahéjat és a porcukrot is. A banánokat vágjuk fél centi vastag, hosszanti szeletekre és áztassuk fél–egy órára a szirupba. Verjük fel a tojásokat és keverjük simára a kókuszkrém­mel, a vaníliával és egy-két evőkanálnyival a banánhoz használt szirupból. Áztassuk a masszába a kenyérszeleteket, csöpögtessük le és forgassuk a kókuszreszelékbe. Valószínűleg le fog cseppenni egy-két csepp massza és lepotyog egy kis kókusz is a tartály aljára, így tehetünk alá sütőpapírt, de szebben sül, ha bevállaljuk ezt a kis takarítást. Tegyük a kenyerek tetejére a banánszeleteket és süssük 170 fokon 4 percig. Ekkor csorgassunk a banánokra egy keveset a maradék szirupból, majd süssük még kb. 4 percig. Kókusztejszínből vert habbal vagy vaníliafagyival tálaljuk. 

A sült banánhéj is jól megy hozzá, és csorgathatunk rá még szirupot is.



Jé, erre nem is gondoltam!



Nem biztos, hogy eszünkbe jutna, hogy air fryerben is lehet • kekszet sütni, • magokat pirítani, • tojást „főzni” (és persze sütni), • fagyasztott ételeket kiolvasztani, • pirítóst sütni, • gyümölcsöket vagy fűszereket szárítani, • konfitálni (persze sütőedényben), • bundáskenyeret készíteni, • gyakorlatilag bármilyen zöldséghasábot (répa, cukkini, tök, zeller stb.) sütni.


A Magyar Konyha olvasói 30% kedvezményre jogosultak a magyarországi Tefal márkaboltokban a hirdetés bemutatásával. A tefal.hu webshopban pedig a HUTEFAL30 kód megadásával. A kínálat 2024. május 28. és június 15. között érvényes a teljes elérhető árukészletre. A kedvezmény más akcióval nem vonható össze, akciós árú termékre nem váltható be, és vásárlásonként egy darab kupon vagy kedvezménykód használható fel.

(Figyelem! Az akció csak a márkaboltokban és a Tefal websopokban érvényesíthető!)


Tefal üzletkereső, ide kattintva érhető el.

Folyamatosan bővülő recepttár, tippek és inspiráció az ios-re és Androidra letölthető applikációban, mely ide kattintva érhető el.



Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek