Segal Viktor receptje
2012. február 16.A BÁRÁNYFASÍRT (KEBAB)
HOZZÁVALÓK:
- 60 dkg finomra darált bárányhús
- 2 fej kisebb lila hagyma, apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 tk frissen őrölt fekete bors
- 2 tk frissen őrölt római kömény
- 12 db friss korianderág, apróra vágva
- 1-2 ek olívaolaj a sütéshez
- só
A POLENTA
HOZZÁVALÓK:
- 1⁄2 l tej
- 5 dkg friss spenótlevél, megtisztítva
- 8 levél friss bazsalikom, lecsipkedve
- 8 levél friss menta, lecsipkedve
- 1⁄2 l víz
- 2 ek olívaolaj
- 20 dkg kukoricadara
- 5 dkg hideg vaj, felkockázva
- só, fehér bors
A FOKHAGYMÁS-SZUMÁKOS JOGHURT
HOZZÁVALÓK:
- 1 kis pohár (175 g) joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál szumák (cserszömörce)
- 1/4 tk só
A húst összekeverjük egy tálban, hozzáadjuk a lila hagymát, a fokhagymát, a friss és szárított fűszereket, sózzuk. Nedves kézzel kb. 5 cm-es hengereket formázunk a húsmasszából. Egy serpenyőben olívaolajat melegítünk, majd minden oldalát aranybarnára sütjük.
A fokhagymás-szumákos joghurt elkészítése:
A fokhagymát kissé szétlapítjuk a kés lapjával, majd apró darabokra vágjuk.
A joghurtot alaposan kikeverjük a fokhagymával és a szumákkal, sózzuk.
A polenta elkészítése:
A tejet összeturmixoljuk a friss zöld spenót-, bazsalikom- és mentalevelekkel. Nem szükséges átszűrni. Nagyobb lábasba öntjük a vizet, majd felöntjük a zöldfűszeres tejjel, hozzáadjuk az olajat. Felmelegítjük, és hozzáadjuk a kukoricadarát. Sózzuk, borsozzuk. Alacsony hőfokon, lassan, állandó keverés mellett főzzük, amíg elválik az edény falától, kb. 20 percig. Amikor kész, hozzákeverjük a jéghideg vajat.
kukoricadara , spenót , bárányhús , lila hagyma , fokhagyma , korianderág , őrölt római kömény , olívaolaj , vaj , joghurt , szumák