Zirig Árpád receptje
2018. január 25.- adalékmentes krinolin vagy debreceni
- fokhagyma
- csemegepaprika
- só
- vöröshagyma
- lila hagyma
- 10:1-hez arányú ecetes főzőlé
- borókabogyó, bors, mustármag, babérlevél, fekete kardamom, koriandermag
Meg se próbáljuk lefordítani gyengébb idegzetűek társaságában: a legjobb kocsmaétel magyarul vízihullát, vízbe fúltat jelent. Igazán találó, vaskos, dagadt kolbászkák úsznak a hagymás lében. Nem gusztusos, de laktató, finom és hatékonyan lassítja az alkohol felszívódását is.
A magyar turisták leginkább a prágai kocsmákban, a brünni kirándulásokon találkoznak vele. Ha már itt tartunk, csússzunk át kolbász és sör mentén népművelőbe:
A hagyományok alapján a németes Brünn vagy a magyar Berén az elfogadott (és szabályos), hisz Prágát sem hívjuk Prahának, sőt Pozsonyt se Bratislavázzuk le. Igen, Komárom se Komárnó, de ebbe már tényleg ne menjünk bele.
A jó hír azonban az, hogy az utopenechez egyáltalán nem kell külföldre utazni, magyar viszonyok között is tökéletesen elkészíthető.
Számos gasztrovita született, hogy szabad-e olcsóbb húsáruval helyettesíteni, mert bizony sok kocsmában vagy restiben a homogén metszetű krinolinból készül, amiből nagyon egyszerű olcsó, silány verziókat venni. A špekáčeknek, ahogy a neve is mutatja, darált szalonnát kell tartalmaznia – a németes hangzás nem véletlen, utal a speck szóra.
Ha van jó hentesük, aki esetleg saját maga készít adalékmentes krinolint, azzal próbálkozzanak, de még ennél is jobb a minőségi debreceni – én lakhelyem miatt a verőcei Tibesz-hús hozzáadott trükköktől mentes kolbászkáit használom, igaz, hála az égnek egyre több szakember van az országban, aki rájött, hogy ideje visszaadni ezen készítmények ízét és becsületét.
Vágjuk be és nyissuk szét – egy nyitott könyvre gondoljanak, nem kell két félre szelni. A belülről is ejthetnek vágást a húson, de akkor se lyukasszák át hátulról a bőrt!
10:1-hez arányú ecetes főzőlét készítünk – érdemes valami ízesebbet tenni bele, mert nem csak a nagyipari sav kell, hanem az aroma is. Ha csak húsz százalékos zöldüvegesünk van, kevesebb is elég –
Egy evőkanál cukor, kávéskanálnyi só és fűszerek:
A kocsmai verziókban a hideg levet öntik az üvegbe, majd
Ha szeretnék a fogyaszthatóságot kitolni, akkor a forró páclevet öntsék a kolbászok fölé, zárják le az üveget, majd pokrócba, dunyhába csavarva hagyják, hogy kidunsztolódjon.
Fogyasztása előtt egyre figyeljenek, mert az nélkülözhetetlen: egy üveg friss, cseh sör nélkül – lehetőleg a hetedik lépcsőről – semmit sem ér a vízihulla élménye.