Zirig Árpád receptje
2018. január 25.- adalékmentes krinolin vagy debreceni
- fokhagyma
- csemegepaprika
- só
- vöröshagyma
- lila hagyma
- 10:1-hez arányú ecetes főzőlé
- borókabogyó, bors, mustármag, babérlevél, fekete kardamom, koriandermag
Meg se próbáljuk lefordítani gyengébb idegzetűek társaságában: a legjobb kocsmaétel magyarul vízihullát, vízbe fúltat jelent. Igazán találó, vaskos, dagadt kolbászkák úsznak a hagymás lében. Nem gusztusos, de laktató, finom és hatékonyan lassítja az alkohol felszívódását is.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/04/Csehul-allunk--vizihulla-van-a-tanyeron_1-770x_.jpg?token=28cec86eaac819995e7e81ab4073389b)
A magyar turisták leginkább a prágai kocsmákban, a brünni kirándulásokon találkoznak vele. Ha már itt tartunk, csússzunk át kolbász és sör mentén népművelőbe:
A hagyományok alapján a németes Brünn vagy a magyar Berén az elfogadott (és szabályos), hisz Prágát sem hívjuk Prahának, sőt Pozsonyt se Bratislavázzuk le. Igen, Komárom se Komárnó, de ebbe már tényleg ne menjünk bele.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/04/Csehul-allunk--vizihulla-van-a-tanyeron_2-770x_.jpg?token=7647ce0ba8d1b4fa45222e8a878c6d76)
A jó hír azonban az, hogy az utopenechez egyáltalán nem kell külföldre utazni, magyar viszonyok között is tökéletesen elkészíthető.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/04/Csehul-allunk--vizihulla-van-a-tanyeron_3-770x_.jpg?token=0ed443f0b0a81d101db4ba8a833eb8e9)
Számos gasztrovita született, hogy szabad-e olcsóbb húsáruval helyettesíteni, mert bizony sok kocsmában vagy restiben a homogén metszetű krinolinból készül, amiből nagyon egyszerű olcsó, silány verziókat venni. A špekáčeknek, ahogy a neve is mutatja, darált szalonnát kell tartalmaznia – a németes hangzás nem véletlen, utal a speck szóra.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/04/Csehul-allunk--vizihulla-van-a-tanyeron_4-770x_.jpg?token=42fdd09b3e97edd0ea3f1bee592760fc)
Ha van jó hentesük, aki esetleg saját maga készít adalékmentes krinolint, azzal próbálkozzanak, de még ennél is jobb a minőségi debreceni – én lakhelyem miatt a verőcei Tibesz-hús hozzáadott trükköktől mentes kolbászkáit használom, igaz, hála az égnek egyre több szakember van az országban, aki rájött, hogy ideje visszaadni ezen készítmények ízét és becsületét.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/04/Csehul-allunk--vizihulla-van-a-tanyeron_5-770x_.jpg?token=32630f556d77ea5d3b2f9488937df048)
Vágjuk be és nyissuk szét – egy nyitott könyvre gondoljanak, nem kell két félre szelni. A belülről is ejthetnek vágást a húson, de akkor se lyukasszák át hátulról a bőrt!
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/04/Csehul-allunk--vizihulla-van-a-tanyeron_6-770x_.jpg?token=ee4febd5e4dc523e4f9d951fce3399b5)
10:1-hez arányú ecetes főzőlét készítünk – érdemes valami ízesebbet tenni bele, mert nem csak a nagyipari sav kell, hanem az aroma is. Ha csak húsz százalékos zöldüvegesünk van, kevesebb is elég –
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/04/Csehul-allunk--vizihulla-van-a-tanyeron_7-770x_.jpg?token=564f702312af604dc88651aa20d39bf5)
Egy evőkanál cukor, kávéskanálnyi só és fűszerek:
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/04/Csehul-allunk--vizihulla-van-a-tanyeron_8-770x_.jpg?token=64331ae6fe6f4214d92e4727bc9dd976)
A kocsmai verziókban a hideg levet öntik az üvegbe, majd
Ha szeretnék a fogyaszthatóságot kitolni, akkor a forró páclevet öntsék a kolbászok fölé, zárják le az üveget, majd pokrócba, dunyhába csavarva hagyják, hogy kidunsztolódjon.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/04/Csehul-allunk--vizihulla-van-a-tanyeron_9-770x_.jpg?token=a998068eb664ece4e380f5ad9dace2be)
Fogyasztása előtt egyre figyeljenek, mert az nélkülözhetetlen: egy üveg friss, cseh sör nélkül – lehetőleg a hetedik lépcsőről – semmit sem ér a vízihulla élménye.