A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Bogdányi húsleves daragaluskával

A dunabogdányi Forgó Étterem receptje

2020. szeptember 18.
  • 1 db kistestű tyúk
  • 50 dkg marha leveshús
  • 80 dkg marha velőscsont
  • 30 dkg sárgarépa
  • 20 dkg gyökér
  • 15 dkg zeller
  • 10 dkg karalábé
  • 2 fej gomba
  • 10 dkg kelkáposzta
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 1 dkg fokhagyma
  • 6 l víz
  • só, szemes bors

DARAGALUSKA
HOZZÁVALÓK:

  • 10 dkg búzadara
  • 5 dkg vaj
  • 1 db egész tojás
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld, apróra vágva


ADAG: 10 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Dunabogdány a varázslatos Dunakanyarban található, Budapesttől 36 kilométerre. A Jakab család által 1988-ban alapított Forgó Vendéglő a sváb falu közepén, a 11. sz. főúttól 30 méterre, közvetlenül a homokos strand mellett fekszik, gyönyörű kilátással a Dunára. Hagyományos magyar és sváb fogásokat kínál, köztük több hal- és vadételt.Tolcsvay László az étterem történetét is elmeséli: a rendszerváltás előtt a jelenlegi tulajdonos, Jakab Gergely édesapja üzemeltette az éttermet, amit akkor úgy hívtak, hogy Vadász. Aztán amikor valaki „föléígért”, és Jakab Lajos elvesztette a gebint, mindenki utána ment a faluszéli bodegába: ott kezdett ugyanis főzni, és a nép sorban állt a pici étterem előtt. A rendszerváltás után aztán újra felfuttatta az üzletet: vannak olyan pincérek, akik több mint húsz éve itt dolgoznak.


ELKÉSZÍTÉSE:
A marhahúst, a tyúkot és a csontot jól megmossuk, majd hideg vízben, sóval feltesszük főni. A habot leszedjük, majd 1-2 óra főzés után beletesszük a zöldségeket is.

DARAGALUSKA ELKÉSZÍTÉSE:
A hozzávalókat jól elkeverjük, majd 2-3 óráig hűtőszekrényben pihentetjük. A pihentetés után kanállal kb. 2 cm-es galuskákat formázunk, és sós vízben, lassú tűzön kb. 20 perc alatt kifőzzük.




marha leveshús , kistestű tyúk , marha velőscsont , sárgarépa , zeller , karalábé , gyökér , gomba , kelkáposzta , vöröshagyma , fokhagyma , búzadara , vaj , tojás , petrezselyemzöld