A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Szürkemarha-pörkölt tökmagos puliszkával

Istvándy Csilla receptje

2020. szeptember 7.

PÖRKÖLT
HOZZÁVALÓK:

  • 1,5 kg szürkemarha-comb
  • 20 dkg mangalica-kenyérszalonna
  • 1,5 l alaplé
  • 4 dl Istvándy Cabernet Sauvignon vörösbor (ha nincs, lehet másféle is)
  • 5 fej vöröshagyma
  • 5 fej salotta hagyma
  • 5 db tv paprika
  • 5 db paradicsom
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 10 szem szecsuani bors
  • 10 szem zöld bors
  • 5 szem jamaikai szegfűbors
  • 3 tk fűszerpaprika
  • 3 ek vaj

PULISZKA
HOZZÁVALÓK:

  • 20 dkg polenta (kukoricadara)
  • 40 dkg csemegekukorica
  • 20 dkg pirított tökmag
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 1/2 l alaplé

SALÁTAÖNTET
HOZZÁVALÓK:

  • 1/9 verjus
  • 8/9 szőlőmagolaj
  • pici só, pici cukor
ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes

PÖRKÖLT ELKÉSZÍTÉSE:
A felkockázott szalonnát elkezdjük pirítani, majd amikor már engedett egy kis zsírt, rátesszük a szintén felkockázott hagymát és lepirítjuk őket. Ehhez tesszük az összedarabolt paprikát, paradicsomot, és megdinszteljük. Felöntjük a vörösborral, és összefőzzük vele. Amikor az alkohol kellően elpárolgott, felöntjük az alaplével. A húst lehártyázzuk, és sóval, borssal fűszerezzük. Ez után az egész darab marhacombot belehelyezzük az ekkorra már forró pörköltalapba.  A borsokat ekkor adjuk hozzá, és ízlés szerint sózzuk.

A pörköltet 80 °C-on 12-13 órán át főzzük fedő alatt.


Amikor megfőtt, kivesszük a húst és leszűrjük a levet. A sűrűjét a fűszerpaprikával és 3 evőkanál vajjal összeturmixoljuk, ez lesz a pörköltszaft. Kóstolás után esetleg sóval, borral tovább ízesítjük.

PULISZKA ELKÉSZÍTÉSE:
A csemegekukoricát 2 dl tejjel simára turmixoljuk. Egy fazékban az alaplével együtt felforraljuk. Amikor felforrt, hozzáöntjük a kukoricadarát, és beletesszük a vajat. A pirított tökmagot késsel felaprítjuk, és ezt is hozzáadjuk.

Két perc alatt összeforraljuk sűrű kevergetés mellett.


Kivajazott tepsibe öntjük, és tálalásig alufóliával lefedjük.

SALÁTA:
A friss salátát tálalás előtt összekeverjük a salátaöntettel.

TÁLALÁS:
A kidagadt polentát szaggatóval kivágjuk, és a tányérra helyezzük. Ezután a szeletbe vágott szürkemarha-húst tesszük mellé, meglocsoljuk a pörköltszafttal, majd a friss salátával díszítjük.


puliszka , szürkemarha-comb , salotta hagyma , vörösbor , mangalica szalonna , alaplé , vöröshagyma , tv paprika , paradicsom , fokhagyma , jamaikai szegfűbors , fűszerpaprika , vaj , szecsuani bors , polenta , csemegekukorica , tökmag , tej , verjus

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra