Istvándy Csilla receptje
2020. szeptember 7.PÖRKÖLT
HOZZÁVALÓK:
- 1,5 kg szürkemarha-comb
- 20 dkg mangalica-kenyérszalonna
- 1,5 l alaplé
- 4 dl Istvándy Cabernet Sauvignon vörösbor (ha nincs, lehet másféle is)
- 5 fej vöröshagyma
- 5 fej salotta hagyma
- 5 db tv paprika
- 5 db paradicsom
- 5 gerezd fokhagyma
- 10 szem szecsuani bors
- 10 szem zöld bors
- 5 szem jamaikai szegfűbors
- 3 tk fűszerpaprika
- 3 ek vaj
- só
PULISZKA
HOZZÁVALÓK:
- 20 dkg polenta (kukoricadara)
- 40 dkg csemegekukorica
- 20 dkg pirított tökmag
- 5 dkg vaj
- 2 dl tej
- 1/2 l alaplé
SALÁTAÖNTET
HOZZÁVALÓK:
- 1/9 verjus
- 8/9 szőlőmagolaj
- pici só, pici cukor
PÖRKÖLT ELKÉSZÍTÉSE:
A felkockázott szalonnát elkezdjük pirítani, majd amikor már engedett egy kis zsírt, rátesszük a szintén felkockázott hagymát és lepirítjuk őket. Ehhez tesszük az összedarabolt paprikát, paradicsomot, és megdinszteljük. Felöntjük a vörösborral, és összefőzzük vele. Amikor az alkohol kellően elpárolgott, felöntjük az alaplével. A húst lehártyázzuk, és sóval, borssal fűszerezzük. Ez után az egész darab marhacombot belehelyezzük az ekkorra már forró pörköltalapba. A borsokat ekkor adjuk hozzá, és ízlés szerint sózzuk.
Amikor megfőtt, kivesszük a húst és leszűrjük a levet. A sűrűjét a fűszerpaprikával és 3 evőkanál vajjal összeturmixoljuk, ez lesz a pörköltszaft. Kóstolás után esetleg sóval, borral tovább ízesítjük.
PULISZKA ELKÉSZÍTÉSE:
A csemegekukoricát 2 dl tejjel simára turmixoljuk. Egy fazékban az alaplével együtt felforraljuk. Amikor felforrt, hozzáöntjük a kukoricadarát, és beletesszük a vajat. A pirított tökmagot késsel felaprítjuk, és ezt is hozzáadjuk.
Kivajazott tepsibe öntjük, és tálalásig alufóliával lefedjük.
SALÁTA:
A friss salátát tálalás előtt összekeverjük a salátaöntettel.
TÁLALÁS:
A kidagadt polentát szaggatóval kivágjuk, és a tányérra helyezzük. Ezután a szeletbe vágott szürkemarha-húst tesszük mellé, meglocsoljuk a pörköltszafttal, majd a friss salátával díszítjük.
puliszka , szürkemarha-comb , salotta hagyma , vörösbor , mangalica szalonna , alaplé , vöröshagyma , tv paprika , paradicsom , fokhagyma , jamaikai szegfűbors , fűszerpaprika , vaj , szecsuani bors , polenta , csemegekukorica , tökmag , tej , verjus