A Bouchon című kötetből (Artisan Books), Thomas Keller receptje
2020. július 29.- 2 db 1 kg-os csirke
- tengervíz vagy sós víz
- durvaszemű tengeri só és frissen őrölt fekete bors
- 2 evőkanál repceolaj
- 2 teáskanál durvára vágott kakukkfűlevél
- 1 bögre szárnyasalaplé melegen
- sóvirág
SÓS PÁCLÉ
HOZZÁVALÓK:
- 4 l víz, 1 bögre durva tengeri só
- 1/4 bögre, majd 2 evőkanál méz
- 12 db babérlevél
- 1/2 csésze fokhagymagerezd héjastól, zúzva
- 2 evőkanál egész fekete bors
- 3 nagy szál rozmaring
- 1 csokor kakukkfű
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 nagy citrom reszelt héja és leve
A CSIRKE PÁCOLÁSA:
Öblítsük le a csirkét hideg folyó víz alatt. Tegyük a páclébe, úgy, hogy teljesen ellepje. Pácoljuk a hűtőben hat órán át.
A CSIRKE SÜTÉSE:
Melegítsük elő a sütőt 250 °C-ra. Vegyük ki a csirkét a pácléből, öblítsük le, töröljük szárazra. Ízesítsük a belsejét sóval, borssal, de ne vigyük túlzásba.
Forrósítsunk fel egy nehéz, hőálló tepsit nagy lángon. Amikor forró, öntsük bele az olajat és forrósítsuk fel. (Ez azért fontos, hogy a szárnyas bőre később ne égjen oda.)
méz , csirke , tengeri só , repceolaj , kakukkfűlevél , szárnyasalaplé , sóvirág , babérlevél , rozmaring , kakukkfű , petrezselyem , fokhagyma , citrom