Nánási Lajos receptje
2020. augusztus 1.- 500 g főtt burgonya (maestro), áttörve
- 50 g tojássárgája (kb. 2,5 tojás)
- 125 g liszt
- 25 g keményítőliszt
- 13 g semolina (durumbúzából készülő grízes liszt)
- 15 g gombapor (trombita-, rókagomba vagy vargánya)
VARGÁNYAVELUTÉ
HOZZÁVALÓK:
- 1 db salotta, finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
- 200 ml csirkealaplé
- 5 ml száraz fehérbor
- 1 cl konyak
- 1 db narancs leve
- 200 ml gombaalaplé
- 100 ml tej
- 50 ml tejszín
- 20 g vaj
- 1 ág kakukkfű
- 1/4 ág rozmaring
- 1 db babérlevél
BEFEJEZÉS-TÁLALÁS:
HOZZÁVALÓK:
- 500 g gomba szezon szerint
- kevés olívaolaj és vaj
- parmezánforgács
- só, bors
NUDLI ELKÉSZÍTÉSE:
A még langyos burgonyából és a többi hozzávalókból nudlitésztát állítunk össze. Olyan kevéssé dolgozzuk ki, hogy éppen csak összeálljon.
Sós vízben megfőzzük, majd szűrővel jeges vízbe mártjuk, tálalásig félretesszük.
VARGÁNYAVELUTÉ ELKÉSZÍTÉSE:
A salottát és a fokhagymát vajon pároljuk (ne kapjon színt). Felöntjük a többi hozzávalóval,
BEFEJEZÉS-TÁLALÁS:
A gombákat kevés zsiradékon pirítjuk (bármilyen gombával működik). A nudlira kevés olívaolajon rápirítunk.
Mélytányérban a pirított nudlira kanalazzuk a pirított gombákat, megszórjuk parmezánforgáccsal.
Felhabosított vargányavelutét kanalazunk rá, kevés petrezselyemolajjal csepegtetjük meg.
gomba , burgonya , tojás , liszt , keményítőliszt , semolina (durum) liszt , gombapor , salotta hagyma , fokhagyma , csirkealaplé , konyak , tejszín , tej , gombaalaplé , kakukkfű , rozmaring , babérlevél , száraz fehérbor , olívaolaj