Maki Stevenson receptje
2021. február 5.- 12-15 db nagyobb káposztalevél
- 500 g darált sertés- és marhahús (fele-fele arányban)
- 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
- 1/2 csésze pankómorzsa
- 1 tk só
- frissen őrölt fekete bors
- 5-6 ek teljes tej
- kevés liszt a káposztához
- 3-4 db babérlevél
- 3-4 szelet bacon 3 centis darabokra vágva
- 1 konzerv darabolt paradicsom
- 6 ek ketchup
- 2-3 ek japán tonkatsuszósz (hasonló a Worcestershire-szószhoz)
- 2 ek cukor
Vágjuk ki a káposzta torzsáját, vigyázva, hogy a levelek ne szakadjanak el. Forró vízben főzzük puhára, majd szűrjük le, a leveleket terítsük ki és hagyjuk kihűlni.
Közben keverjük össze a darált húst, a hagymát, a pankót, a tejet, ízesítsük sóval, őrölt borssal.
Fektessünk egy káposztalevelet egy vágódeszkára, ha van még kemény, eres része, vágjuk ki (de tegyük félre!), finoman szórjuk meg liszttel és tegyünk egy gombócnyi tölteléket a közepére. Először az alsó felét, majd a két oldalát hajtsuk be, majd tekerjük fel és rögzítsük egy fogvájóval.
Tekerjük fel az összes levelet, amíg el nem fogy a töltelék. Tegyük a káposztacsomagokat szorosan egymás mellé egy vastag falú edénybe. Ha vannak üres részek, tömködjük be a félretett káposzta-darabokkal, így főzés közben a feltekert csomagok megtartják az alakjukat. Tegyük hozzá a babér-leveleket, a bacont és annyi vizet, amennyi félig ellepi a káposztát.
(a japán fedél helyettesíthető kerekre hajtott alufóliával is).
Az edényt egy (normál méretű) fedővel lezárjuk és kb. 15 percig főzzük közepes lángon.
Keverjük össze a ketchupot, a paradicsomot, a tonkatsuszószt és a cukrot egy kisebb tálban.
Vegyük le a káposztáról a fedeleket, öntsük rá a paradicsomos keveréket, és alacsony lángon főzzük tovább 20-30 percig, amíg a káposzta megpuhul és a szósz besűrűsödik.
káposztalevél , darált sertéshús , darált marhahús , vöröshagyma , tej , pankómorzsa , bacon , liszt , babérlevél , ketchup , japán tonkatsuszósz , konzerv darabolt paradicsom