Receptek

Japán töltött káposzta

Maki Stevenson receptje

2021. február 5.
  • 12-15 db nagyobb káposztalevél
  • 500 g darált sertés- és marhahús (fele-fele arányban)
  • 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1/2 csésze pankómorzsa
  • 1 tk só
  • frissen őrölt fekete bors
  • 5-6 ek teljes tej
  • kevés liszt a káposztához
  • 3-4 db babérlevél
  • 3-4 szelet bacon 3 centis darabokra vágva
  • 1 konzerv darabolt paradicsom
  • 6 ek ketchup
  • 2-3 ek japán tonkatsuszósz (hasonló a Worcestershire-szószhoz)
  • 2 ek cukor
ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

Vágjuk ki a káposzta torzsáját, vigyázva, hogy a levelek ne szakadjanak el. Forró vízben főzzük puhára, majd szűrjük le, a leveleket terítsük ki és hagyjuk kihűlni.

Közben keverjük össze a darált húst, a hagymát, a pankót, a tejet, ízesítsük sóval, őrölt borssal.

Fektessünk egy káposztalevelet egy vágódeszkára, ha van még kemény, eres része, vágjuk ki (de tegyük félre!), finoman szórjuk meg liszttel és tegyünk egy gombócnyi tölteléket a közepére. Először az alsó felét, majd a két oldalát hajtsuk be, majd tekerjük fel és rögzítsük egy fogvájóval.

Tekerjük fel az összes levelet, amíg el nem fogy a töltelék. Tegyük a káposztacsomagokat szorosan egymás mellé egy vastag falú edénybe. Ha vannak üres részek, tömködjük be a félretett káposzta-darabokkal, így főzés közben a feltekert csomagok megtartják az alakjukat. Tegyük hozzá a babér-leveleket, a bacont és annyi vizet, amennyi félig ellepi a káposztát.

Japán fedővel fedjük le, ami kisebb, mint az edény átmérője, így hozzáér az ételhez, aminek köszönhetően minimális folyadék szükséges a főzéshez, az ételek így megtartják a természetes ízüket
(a japán fedél helyettesíthető kerekre hajtott alufóliával is).

Az edényt egy (normál méretű) fedővel lezárjuk és kb. 15 percig főzzük közepes lángon.


Keverjük össze a ketchupot, a paradicsomot, a tonkatsuszószt és a cukrot egy kisebb tálban.

Vegyük le a káposztáról a fedeleket, öntsük rá a paradicsomos keveréket, és alacsony lángon főzzük tovább 20-30 percig, amíg a káposzta megpuhul és a szósz besűrűsödik.

Tálalás előtt vegyük ki a fogvájókat!



káposztalevél , darált sertéshús , darált marhahús , vöröshagyma , tej , pankómorzsa , bacon , liszt , babérlevél , ketchup , japán tonkatsuszósz , konzerv darabolt paradicsom

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra