Receptek

Galambpecsenye libamájjal, sütőtökszőnyegen

Kalla Kálmán receptje

2020. augusztus 2.
  • 2 db fiatal galamb
  • 100 g libamáj
  • 1 kis fej kelkáposzta zöld levelei
  • só, bors, kakukkfű
  • 4 szelet hosszú, vékonyra szeletelt kolozsvári szalonna
  • 1 db hosszúszárú sütőtök
  • 50 g vaj
  • 3 ek burgonyapehely
  • só, szerecsendió
  • 1 ek olívaolaj
  • 50 g sárgarépa
  • 50 g fehérrépa
  • 1 kis fej vöröshagyma
  •  1 ek olaj
  • só, bors, kakukkfű
  • 4 db galambcomb
  • 1 csésze libazsír
  • só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A kelkáposzta zöld leveleit sós vízben előfőzzük, lehűtjük, leszárítjuk.

A libamájat 4 egyforma szeletre vágjuk.

A galambokról levágjuk a mellhúst, eltávolítjuk a bőrét, sózzuk, fűszerezzük, és

a 4 fél mellet rátesszük 1-1 szelet sózott, borsozott libamájszeletre.

Egy szál kakukkfűvel kelkáposztalevelekbe, majd egyenként szalonnaszeletekbe csavarjuk, ezután mindegyiket öntapadós fóliába tekerjük, s a két végét megcsavarva hengerré formázzuk.

Vákuumtasakba tesszük, kiszívatjuk a levegőt és lezárjuk.

Amennyiben nincs vákuumtasakunk, tegyük sütőbe. A combokat libazsírban, sóval, borssal és hagymákkal fedő alatt puhára pároljuk.


Tálalás előtt kivesszük a zsírból, és serpenyőben pirosra sütjük. A csontokat olajon barnára pirítjuk, majd a darabolt zöldségekkel pirítjuk tovább pár percig.

Felöntjük másfél csésze vízzel, és befűszerezve lassan főzzük, míg a lé fele elpárolog.

Finomszűrőn leszűrjük, és kevés keményítővel kicsit besűrítjük.

A sütőtököt szögletes hasábokra vágjuk, majd szeletelőgépen 1,5-2 mm-es szeleteket, „szőnyegeket” vágunk.

A 4 darab tökszőnyeget olajozott tepsire fektetjük egymás mellé, és 150 °C-os sütőben kb. 12-15 percig sütjük.


Ezután egymásra helyezzük, és fóliába csomagoljuk tálalásig. A tök többi részét sütőben puhára sütjük. A sült tökbelet átpasszírozzuk, vajjal simára keverjük, sóval, szerecsendióval ízesítjük, és annyi burgonyapelyhet keverünk hozzá, hogy kellő sűrűségű legyen, mint egy burgonyapüré.

A galambmelleket fél órával tálalás előtt, tasakkal együtt sous vide gépben vagy lábosban 80 °C-os vízbe tesszük 20 percre, majd kivesszük, és 10 percig pihentetjük.

TÁLALÁS:
Meleg tányérra habzsákból nyomunk egy csillagot a tökpüréből, a tányér közepén végigfektetjük a tökszőnyeget.

A galambmelleket kicsomagoljuk, félbevágjuk és a szőnyegekre tálaljuk.

A szőnyeg két oldalára szaftot teszünk. A pirított combot a tökpürének támasztjuk.

Díszíthetjük tökchipsszel, kakukkfűvel.



galamb , libamáj , kelkáposzta , kakukkfű , kolozsvári szalonna , sütőtök , vaj , olívaolaj , burgonyapehely , szerecsendió , sárgarépa , fehérrépa , fokhagyma , vöröshagyma , galambcomb , libazsír

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra