a Bobajka étterem séfjének receptje
2023. október 3.Dödölle:
500 g burgonya, 250 g liszt, 1 ek só, 1 ek kacsazsír
Gomba:
rókagomba, vargánya, ördögszekérgomba, csiperke, fokhagyma, kakukkfű
Paradicsom:
koktélparadicsom, olívaolaj, só, bors, kakukkfű, fokhagyma
Riolit sajtszósz:
300 g reszelt riolit sajt, 400 ml alaplé, 300 g tejszín, 25 g proespuma
Padlizsán:
2 db padlizsán, 1 ek só, 1 gerezd fokhagyma, 1 szál kakukkfű, bors
Dödölle elkészítése:
A burgonyát sóágyon, 180 fokon, 25-35 perc alatt puhára sütjük, meghámozzuk, krumplinyomóval áttörjük. Liszttel, zsírral és sóval alaposan összegyúrjuk, amíg olyan kemény masszát kapunk, amely elválik az edény falától. A dödölléket kanállal formázzuk, majd kevés zsírban megsütjük.
Gomba elkészítése:
A gombákat zsírban, kevés fokhagymával és kakukkfűvel megpirítjuk.
Paradicsom elkészítése:
A koktélparadicsomot olívaolajjal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, kakukkfüvet és fokhagymát adunk hozzá, majd 60-70 fokos sütőben egy éjszakán át aszaljuk.
Riolit sajtszósz elkészítése:
A hozzávalókat felfőzzük, majd hozzáadjuk a proespumát, Thermomixben emulgeáljuk, és a végén leszűrjük. Szifonba töltjük, 2 patronnal készítjük el.
Padlizsán elkészítése:
A padlizsánok szárát levágjuk, a tetejüket néhányszor bevágjuk. Forraljunk vizet, tegyük bele a sót és a fűszereket, majd a padlizsánt. Amikor a víz másodszor is felforrt, vegyük közepes lángra és fedő alatt főzzük puhára (kb. 20 perc). Hagyjuk hűlni, pucoljuk meg, és vágjuk fel kb. 5×5 cm-es kockákra. Pirítsuk meg olajon.