Horváth Gábor receptje
2019. szeptember 16.ŐSZIBARACK-KRÉMLEVES
HOZZÁVALÓK:
- 60 dkg őszibarack
- 10 dkg kristálycukor
- 1/2 rúd vanília
- 1/2 kezeletlen citrom és a leve
- 2 dl tejszín
- 10 dkg tejföl
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 db tojássárgája
- kevés fahéj, szegfűszeg
MANDULAROYAL
HOZZÁVALÓK:
- 1,5 dl tej
- 2 db tojás
- 2 dkg mandulaliszt
- vaj a kenéshez
- kevés só
MANDULAROPOGÓS
HOZZÁVALÓK:
- 5 dkg porcukor
- 2 dkg liszt
- 2 dkg finomra vágott mandula
- 2 dkg vaj
- 2 dkg narancslé
A gyümölcsöt meghámozzuk, kimagozzuk. Fél liter vízben a fűszereket, a citrom héját, a fehérbort, a sót és a barack héját jól összeforraljuk, majd 15 percnyi forralás után leszűrjük. Újra feltesszük főni az ízesített levet, amiből néhány kanálnyit hozzáadunk az összekevert tejtermékekhez, majd a keveréket és a cukrot hozzáöntjük a többi léhez. Kiforraljuk, beletesszük a feldarabolt barackot, és az egészet leturmixoljuk. Eközben a tojások sárgáját vízgőz felett habverővel habosra keverjük, és ezt is a kész leveshez keverjük, de már nem forraljuk. A levest átszűrjük, jól lehűtjük, és felhasználásig hűtőben tároljuk.
Mandularoyal elkészítése:
A vajjal kikenünk egy hőálló üvegedényt, amiben ez a mennyiségű kocsonya körülbelül egy-másfél ujjnyi vastagon lesz, és amit bele tudunk tenni egy nagyobb, vízzel feltöltött tepsibe. A sütőt 95 °C-osra melegítjük, és belerakjuk a vízzel töltött tepsit. Összekeverjük a hozzávalókat, a keveréket kivajazott edénybe öntjük, és addig gőzöljük a sütőben, míg kocsonyás állagúvá nem szilárdul. Vigyázzunk, hogy ne forrjon a víz, mert lyukacsos lesz a kocsonya. Ha kész, kihűtjük, hűtőben tároljuk.
A mandularopogóshoz összekeverjük a hozzávalókat, körülbelül két milliméter vékonyan sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük, és 160 °C-ra előmelegített sütőben tíz percig sütjük. Még melegen formára daraboljuk, és hagyjuk kihűlni. Zárt dobozban több napig ropogós marad.
Mélytányérban egymásra rétegezzük a feldarabolt kocsonyát és a ropogóst, és az asztalnál körbeöntjük a hideg krémlevessel.
őszibarack , vaníliarúd , tejszín , citrom , tejföl , fehérbor , szegfűszeg , fahéj , tojás , tej , mandulaliszt , mandula , narancslé