Nábelek Zsófia receptje
2020. június 23.- 1 db bőrös lazacfilé
- 2 ek olaj
- vegyes salátalevelek (rukkola, spenót, római)
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kk mustár
- 1 kk méz
- 1/2 db citrom leve
- 2-3 ek olívaolaj
- só, bors
A halat lepikkelyezzük, majd konyhai papírtörlővel alaposan szárazra töröljük mindkét oldalát, és sózzuk. A serpenyőt felhevítjük, beleöntjük az olajat, majd bőrével lefelé belefektetjük a halat. Spatulával gyorsan lenyomjuk, hogy a bőr teljesen a serpenyőre lapuljon. Sütés közben ne mozgassuk, hagyjuk, hogy a hal bőre ropogósra süljön, a húsa pedig majdnem teljesen átsüljön. Ekkor pár másodpercre megfordítjuk, végül papírtörlővel bélelt tányérra emeljük, hogy leitassuk a felesleges zsiradékot.
Közben összeállítjuk a salátát és a mustáros vinaigrette-et. A salátaleveleket keverőtálba tesszük. A mézből, mustárból, citromléből, olívaolajból és a finomra vágott petrezselyem feléből öntetet készítünk, sózzuk, borsozzuk.
Tálalás előtt összeforgatjuk a salátával, megszórjuk a maradék petrezselyemmel, és a lazac mellé halmozzuk. (Petrezselyem helyett használhatunk kaprot, tárkonyt, néhány mentalevelet, vagy ezek keverékét.)
lazac , rukkola , spenót , petrezselyem , olívaolaj , mustár , méz , citrom leve