Adorjányi Máriusz receptje
2020. június 27.- 50 dkg kacsazsír
- 1 kg filézett kacsacomb felkockázva
- 5 fej vöröshagyma
- 25 dkg sárgarépa
- 25 dkg citromsárga sárgarépa
- 25 dkg aranymazsola
- 25 dkg szárított áfonya
- 1 ek szárított sóskaborbolya
- 1 ek római kömény
- só, roppantott borskeverék
- 1 ek plovfűszerkeverék
- 5 fej fokhagyma
- 6-8 db színes csilipaprika
- 50 dkg hosszú szemű rizs (lehetőleg lazer vagy más közép-ázsiai fajta)
- hús- vagy zöldségalaplé
Az öntöttvas qozont erősen felhevítjük, és felolvasztjuk benne a kacsazsírt. Innentől erős lánggal dolgozunk, és kevergetjük a zsírt a sumovka nevű lyukacsos kanalunkkal. Beletesszük a kacsahúst, és addig sütjük, amíg barna pörzsanyag nem keletkezik a felületén mindenhol. A hagymát aranybarnára karamellizáljuk. Sózzuk, borsozzuk, római köménnyel megszórjuk.
A lángot levesszük, beleszórjuk a mazsolát, az áfonyát és a sóskaborbolyát. Hozzáadjuk a plovfűszerkeveréket, amely többek közt köményt, római köményt, kurkumát, édespaprikát, őrölt fekete borsot, szárított édesköményt és csiliport is tartalmaz.
Ekkor kerülhetnek bele a vékony hasábokra vágott sárgarépák, a fokhagyma egészben és a csilipaprikák szintén egészben. Közben folyamatosan keverjük. Így készül el a plov (még rizs nélküli) alapja, a zirvak, azaz fűszeres húsragu.
Érdemes enyhén „túlsózni”, hiszen a befejező lépésben következő rizsre is gondolni kell. A rizs hozzáadása előtt kivesszük a fokhagymát és a csilit, amelyek addigra már szépen megpuhulnak, de még nem főnek szét.
Hozzáadjuk a langyos, sós vízben mosott hosszú szemű rizst, majd annyi vizet (vagy alaplét), hogy ellepje a rizst, amit sütőpapír és fedő alatt puhára főzünk. Végül visszaszórjuk a rizsbe a fokhagymát és a csiliket.
Tálaláskor a főtt fürjtojás, a konfitált baromfiszívből készült nyárs és a kapor választható elem.
kacsazsír , kacsacomb , vöröshagyma , sárgarépa , aranymazsola , citromsárga sárgarépa , szárított áfonya , szárított sóskaborbolya , római kömény , roppantott borskeverék , plovfűszerkeverék , fokhagyma , csilipaprika , rizs , alaplé