Litauszki Zsolt receptje
2018. május 22.Hozzávalók a tésztához:
- 500 g liszt
- 3 dl tej
- 20 g élesztő
- 200 g vaj
- 75 + 50 g porcukor
- 1/2 db citrom héja
- 1/2 rúd vanília
- 3 g só
- 1 db tojás
- 2 cl rum
- 1 csipet fahéj
- 200 g dió
Hozzávalók a szószhoz:
- 5 dl tej
- 1 db tojás
- 4 db tojássárgája
- 1/2 rúd vanília
- 2 g só
- 100 g porcukor
- 1 cl rum
1. A langyos tejből, az élesztőből és a 75 g cukorból előtésztát készítünk. A tetejét megszórjuk kevés liszttel, és amikor az élesztő felfutott, hozzáadjuk a többi alapanyagot, és alaposan kidagasztjuk, kidolgozzuk. Kelesztjük kétszer fél óra pihentetéssel, közben a tésztát egyszer átmozgatjuk. A tésztából apró gombócokat formázunk, először kevés olvasztott vajba, majd porcukros dióba forgatjuk, végül kivajazott formába rakosgatjuk. Ismét pihentetjük fél órát, majd megkenjük a tetejét tojássárgájával. 160 °C-on 30 percig sütjük.
2. A tejet a sóval és a vaníliával melegíteni kezdjük. Az egész tojást, a tojássárgáját és a porcukrot habverővel csomómentesre keverjük. Folyamatos keverés mellett a tej felével hőkiegyenlítjük, majd az egészet visszaöntve a lábasba, folyamatosan keverve 85 °C-ig főzzük. Hozzáadjuk a rumot, leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Hidegen, az aranygaluskával tálaljuk.
Juhos József tippje: amikor a tészta megkelt, kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval galuskákat szaggatunk. Egyenként megvajazzuk – a vajas kezünkben forgatjuk, hogy a vaj teljesen bevonja. Kevés vajat használjunk, mert a vaj visszafogja a tésztát a keléskor.
rum , vanília , fahéj , tej , élesztő , tojás , liszt , citrom , dió , vaj , porcukor