Receptek

Tökmagos stangli

Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje

2020. november 10.
  • 600 g joghurt
  • 30 g élesztő
  • 2 db tojás
  • 1 kg búzaliszt
  • 200 g darált tökmag
  • 30 g cukor
  • 30 g só
  • 140 g vaj

A kinyújtott tésztalap felületére:

  • 150 g tökmagolaj

A kiflik felületére:

  • 1 db tojás (a lekenéshez)
  • 80 g tökmag (tört vagy darabolt)

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A karácsony még messze van, ám nem árt edzésben tartanunk magunkat, hogy amikor ráfordulunk az ünnepi sütésre, ne okozzon nehézséget a bejgli vagy a zserbó elkészítése. Az őszi péksüteményeket pedig mi jelképezhetné méltóbban, mint a tökmagos stangli, ami korlátlan mennyiségben fogy otthon, kiránduláskor, iskolában, munkahelyen egyaránt. Kovács Tibor „Pepe”, a Zalaco pékmestere olyan receptet hozott ez alkalommal, aminek bátran nekiállhatunk.

Elkészítése:
Kevés langyos, cukrozott joghurtban felfuttatjuk az élesztőt, a maradék joghurtban pedig eloszlatjuk a tojásokat. A lisztet bekeverjük a darált tökmaggal, a cukorral, sóval és a szobahőmérsékletű vajjal. Hozzáadjuk a tojásokkal bekevert joghurtot és a felfuttatott élesztőt, majd közepes keménységű tésztát készítünk. A kész tésztát letakarva kb. 15 percig pihentetjük.


Az érett tésztákat négy részre osztjuk, cipó alakúra formázzuk és 5-8 percig még tovább pihentetjük. Pihentetés után 3-4 mm vastagságú, kör alakú tésztákra nyújtjuk.


Minden tésztából 8-8 db cikket vágunk ki, megkenjük tökmagolajjal, és a szélesebb végétől feltekerjük.


A tekercselt rudakat sütőpapírral bélelt tepsiben úgy helyezzük el, hogy egymástól 2-3 ujjnyi távolságra legyenek, majd 20-25 percig kelesztjük.


A kelesztési idő 1/3-ánál a felületét megkenjük tojással és megszórjuk durvára tört tökmaggal. Előmelegített, 200-210 °C-os sütőben 8-12 perc alatt készre sütjük.


AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERE
A 70 ÉVES ZALACO SÜTŐIPARI ZRT.




joghurt , élesztő , tojás , búzaliszt , vaj , darált tökmag , tökmagolaj , tökmag

További receptek