Receptek

Sonkafelfújt tükörtojás-habbal, korianderes zöldborsóval és karalábékrémmel

Buday Péter receptje

2020. július 29.

SONKAFELFÚJT
HOZZÁVALÓK:

  • 30 dkg főtt füstölt sonka
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 4 db egész tojás
  • 1 ek ecetes torma
  • 5 dkg vaj a hőálló
  • edény vajazásához

TÜKÖRTOJÁS
HOZZÁVALÓK:

  • 4 db tojás
  • 8 dkg füstölt sajt

KORIANDERES ZÖLDBORSÓ
HOZZÁVALÓK:

  • 30 dkg zöldborsó
  • 1 csomag újhagyma
  • 1 csomag petrezselyemzöld
  • 1 tk őrölt koriandermag
  • 5 dkg teavaj
  • chili paprika, só

KARALÁBÉKRÉM
HOZZÁVALÓK:

  • 40 dkg karalábé
  • 20 dkg burgonya
  • 8 dkg teavaj
  • 1/2 db citrom
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

SONKAFELFÚJT ELKÉSZÍTÉSE:
A füstölt, főtt sonkát a zsíros részeivel, de mindenképpen a bőre nélkül pürésítjük gyorsvágógéppel, vagy kétszer ledaráljuk húsdarálón, kislyukú tárcsán. Hozzákeverjük a tojást, az ecetes tormát és a zsemlemorzsát.

Kivajazott formában 200 °C-os sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.

Sokan nem tudnak mit kezdeni a sonka zsírosabb részével. Ebbe az ételbe kifejezetten ajánlott legalább 30 százalék zsírosabb rész.

TÜKÖRTOJÁS ELKÉSZÍTÉSE:
Egy hőálló formát kikenünk olajjal, és egy közepesen meleg serpenyőbe tesszük. Szétválasztjuk a tojást. A fehérjét kicsit felverjük, de csak annyira, hogy kifehéredjen. Sózzuk. Belekeverjük a reszelt füstölt sajtot.

Először a fehérjét öntjük a meleg serpenyőben levő formába, majd ráültetjük a sárgáját is. Lefedjük.

Lassú tűzön megsütjük, vagy fedő nélkül a sütőben 180 °C-on 3-4 perc alatt készre sütjük.

KORIANDERES ZÖLDBORSÓ ELKÉSZÍTÉSE:
Serpenyőben vajat olvasztunk, amiben megpirítjuk a kis kockára vágott sonkát a kis karikákra vágott újhagymával együtt.

A közben puhára párolt zöldborsót megfuttatjuk a sonkán.

Kerül rá apróra vágott petrezselyemzöldje is. Sózzuk. Ízesítjük friss chili paprikával és őrölt koriandermaggal. Amikor elkészült, villával kicsit megtörjük a borsót, hogy ne guruljon a tányéron, majd megformázva tálaljuk.

KARALÁBÉKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
A karalábét és a burgonyát – egyharmad arányban – enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor már puha, kivesszük, és hagyjuk lecsöpögni.

Szűrőn áttörjük, pürésítjük, adunk hozzá vajat és 5-6 csöpp citromlevet.

Ezt a krémet burgonya nélkül is el lehet készíteni, de Buday Péter a textúrája miatt így szereti.



füstölt sonka , zsemlemorzsa , tojás , vaj , torma , füstölt sajt , zöldborsó , újhagyma , petrezselyemzöldje , koriandermag , chili paprika , karalábé , burgonya , citrom