Buday Péter receptje
2020. július 29.SONKAFELFÚJT
HOZZÁVALÓK:
- 30 dkg főtt füstölt sonka
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 4 db egész tojás
- 1 ek ecetes torma
- 5 dkg vaj a hőálló
- edény vajazásához
TÜKÖRTOJÁS
HOZZÁVALÓK:
- 4 db tojás
- 8 dkg füstölt sajt
KORIANDERES ZÖLDBORSÓ
HOZZÁVALÓK:
- 30 dkg zöldborsó
- 1 csomag újhagyma
- 1 csomag petrezselyemzöld
- 1 tk őrölt koriandermag
- 5 dkg teavaj
- chili paprika, só
KARALÁBÉKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 40 dkg karalábé
- 20 dkg burgonya
- 8 dkg teavaj
- 1/2 db citrom
SONKAFELFÚJT ELKÉSZÍTÉSE:
A füstölt, főtt sonkát a zsíros részeivel, de mindenképpen a bőre nélkül pürésítjük gyorsvágógéppel, vagy kétszer ledaráljuk húsdarálón, kislyukú tárcsán. Hozzákeverjük a tojást, az ecetes tormát és a zsemlemorzsát.
Sokan nem tudnak mit kezdeni a sonka zsírosabb részével. Ebbe az ételbe kifejezetten ajánlott legalább 30 százalék zsírosabb rész.
TÜKÖRTOJÁS ELKÉSZÍTÉSE:
Egy hőálló formát kikenünk olajjal, és egy közepesen meleg serpenyőbe tesszük. Szétválasztjuk a tojást. A fehérjét kicsit felverjük, de csak annyira, hogy kifehéredjen. Sózzuk. Belekeverjük a reszelt füstölt sajtot.
Lassú tűzön megsütjük, vagy fedő nélkül a sütőben 180 °C-on 3-4 perc alatt készre sütjük.
KORIANDERES ZÖLDBORSÓ ELKÉSZÍTÉSE:
Serpenyőben vajat olvasztunk, amiben megpirítjuk a kis kockára vágott sonkát a kis karikákra vágott újhagymával együtt.
Kerül rá apróra vágott petrezselyemzöldje is. Sózzuk. Ízesítjük friss chili paprikával és őrölt koriandermaggal. Amikor elkészült, villával kicsit megtörjük a borsót, hogy ne guruljon a tányéron, majd megformázva tálaljuk.
KARALÁBÉKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
A karalábét és a burgonyát – egyharmad arányban – enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor már puha, kivesszük, és hagyjuk lecsöpögni.
Szűrőn áttörjük, pürésítjük, adunk hozzá vajat és 5-6 csöpp citromlevet.
füstölt sonka , zsemlemorzsa , tojás , vaj , torma , füstölt sajt , zöldborsó , újhagyma , petrezselyemzöldje , koriandermag , chili paprika , karalábé , burgonya , citrom