receptje
2020. március 27.CSIRKE
HOZZÁVALÓK:
- 4 db bőrös csirkecomb kicsontozva
- kacsazsír a sütéshez
- só
RIZIBIZI
HOZZÁVALÓK:
- 200 g rizottórizs
- 600 ml forró húsleves (vagy zöldségalaplé)
- 60 ml száraz fehérbor
- 80 g hideg vaj, kockázva
- 3 ek olívaolaj
- 50 g héjas cukorborsó
- 1 kk petrezselyemlevél, finomra vágva
- só
ZÖLDBORSÓHAB
HOZZÁVALÓK:
- 200 g zöldborsó
- só, fehérbors
Csirke elkészítése: A combot sózzuk, szorosan feltekerjük, megkötözzük. Serpenyőben körbepirítjuk a bőrét, majd 160 °C-os sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Pihentetjük. Tálalás előtt a kötözőzsineget eltávolítjuk, a húst felszeleteljük.
Rizibizi elkészítése: Olajon megforgatjuk a rizst, felöntjük borral, és teljesen elpárologtatjuk róla. Ezután folyamatos kevergetés mellett adagoljuk hozzá a forró levest, egyszerre mindig annyit, hogy épp ellepje, amíg a rizs meg nem puhul (15-17 perc, ne legyen teljesen puha). Hozzákeverjük a vajat, ha szükséges, sózzuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a zöldborsót, a petrezselymet.
Zöldborsóhab elkészítése: A borsót megfőzzük annyi vízben, amennyi épp csak ellepi, majd turmixoljuk. Ízesítjük, szűrőn átpasszírozzuk. Habszifonba töltjük, amelybe egy habpatront tekerünk. Tálaláskor a szifonból nyomjuk az ételre.
TIPP!
Ha nincs szifonunk, tejhabbal lazítjuk a zöldborsópürét.
TÁLALÁS
Húsos csirkecsontokból főzött pecsenyelével és zöldborsócsírával tálaljuk.