Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje
2020. november 10.- 600 g joghurt
- 30 g élesztő
- 2 db tojás
- 1 kg búzaliszt
- 200 g darált tökmag
- 30 g cukor
- 30 g só
- 140 g vaj
A kinyújtott tésztalap felületére:
- 150 g tökmagolaj
A kiflik felületére:
- 1 db tojás (a lekenéshez)
- 80 g tökmag (tört vagy darabolt)
A karácsony még messze van, ám nem árt edzésben tartanunk magunkat, hogy amikor ráfordulunk az ünnepi sütésre, ne okozzon nehézséget a bejgli vagy a zserbó elkészítése. Az őszi péksüteményeket pedig mi jelképezhetné méltóbban, mint a tökmagos stangli, ami korlátlan mennyiségben fogy otthon, kiránduláskor, iskolában, munkahelyen egyaránt. Kovács Tibor „Pepe”, a Zalaco pékmestere olyan receptet hozott ez alkalommal, aminek bátran nekiállhatunk.
Elkészítése:
Kevés langyos, cukrozott joghurtban felfuttatjuk az élesztőt, a maradék joghurtban pedig eloszlatjuk a tojásokat. A lisztet bekeverjük a darált tökmaggal, a cukorral, sóval és a szobahőmérsékletű vajjal. Hozzáadjuk a tojásokkal bekevert joghurtot és a felfuttatott élesztőt, majd közepes keménységű tésztát készítünk. A kész tésztát letakarva kb. 15 percig pihentetjük.
Az érett tésztákat négy részre osztjuk, cipó alakúra formázzuk és 5-8 percig még tovább pihentetjük. Pihentetés után 3-4 mm vastagságú, kör alakú tésztákra nyújtjuk.
Minden tésztából 8-8 db cikket vágunk ki, megkenjük tökmagolajjal, és a szélesebb végétől feltekerjük.
A tekercselt rudakat sütőpapírral bélelt tepsiben úgy helyezzük el, hogy egymástól 2-3 ujjnyi távolságra legyenek, majd 20-25 percig kelesztjük.
A kelesztési idő 1/3-ánál a felületét megkenjük tojással és megszórjuk durvára tört tökmaggal. Előmelegített, 200-210 °C-os sütőben 8-12 perc alatt készre sütjük.
AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERE
A 70 ÉVES ZALACO SÜTŐIPARI ZRT.
joghurt , élesztő , tojás , búzaliszt , vaj , darált tökmag , tökmagolaj , tökmag