A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Libamájterrine aszúval

Soltész Gábor receptje

2020. szeptember 21.
  • 60 dkg hízott libamáj
  • 1 dl tokaji aszú
  • só, fehér bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A libamájat hideg tejbe áztatjuk, éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Másnap konyhai papírtörlővel megtörölgetjük, 20 percig állni hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen.

Hosszában óvatosan széttörjük, majd megtisztítjuk. A vékony, átlátszó hártyát éles késsel lefejtjük, és eltávolítjuk az ereket, inakat. A májra kevés sót és fehér borsot szórunk, majd meglocsoljuk aszúval. Lefedjük, és éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap kivesszük, fél órát állni hagyjuk. Behelyezzük egy 10×13 cm-es, 8 cm mély, téglalap formájú terrine-edénybe. A májdarabokat szorosan belenyomkodjuk a formába úgy, hogy ne maradjon köztük rés.

A sütőt előmelegítjük 110 °C-ra. Az edényt egy tepsibe tesszük, vizet forralunk, és a tepsibe öntjük úgy, hogy kb. a forma kétharmadáig érjen. 40 percig tartjuk a sütőben. A tetején kisült zsírt leöntjük róla.

A terrine-t lepréseljük, letakarjuk alufóliával, aminek a tetejére súlyokat teszünk. 1-2 napig állni hagyjuk a hűtőben, pirított édes kaláccsal vagy brióssal tálaljuk.


libamáj , tokaji aszú