Széll Tamás receptje
2019. május 7.HOZZÁVALÓK:
- 30 dkg karfiol, kis rózsákra szedve
- 2 fej salotta, finomra vágva
- 1 dl száraz vermut
- 3 dl csirkealaplé
- 1 dl szőlőmagolaj
- csurranásnyi rizsecet
HOZZÁVALÓK:
- jégcsapretek
- feketegyökér
- mini cukkini
- sörretek
- céklalevél
- vékonyra szelt karfiolrózsa, megpirítva
- tormacsíra
- magos-barna sörös kenyér vékonyra szelve, csipsznek elkészítve
- 5 cl rizsecet
- nagy csipet só és cukor
- maréknyi jég
- 1 dl víz
HOZZÁVALÓK:
- 8 db fürjtojás
A karfiolt a finomra vágott salottán, kevés szőlőmagolajon pároljuk – úgy, hogy ne kapjon színt. Felöntjük a vermuttal, hagyjuk elpárologni. Felöntjük az alaplével, lefedjük, meglehetősen puhára pároljuk, de úgy, hogy maradjon tartása. A karfiolt turmixoljuk, sózzuk, rizsecettel ízesítjük. Ha túl sűrűnek tűnik, hígíthatjuk még némi csirkealaplével. Az állaga akkor megfelelő, amikor egy sűrűbb salátadresszingre emlékeztet.
ZÖLDSÉGFELTÉT ELKÉSZÍTÉSE:
A zöldségeket megtisztítjuk, vékonyra gyaluljuk, tálalásig rizsecet, víz, jég, cukor, só keverékében állni hagyjuk. A céklalevelet és a tormacsírát tökmagolajban megforgatjuk. A barna kenyeret annyi időre mélyhűtőbe tesszük, hogy egyenletesen vághatóvá váljon. Vágógéppel vagy éles késsel nagyon vékony szeleteket vágunk belőle, ízlés szerinti formára alakítjuk (például pogácsaszaggatóval). Közepes hőmérsékletű sütőben, zsírpapírra fektetve ropogósra szárítjuk.
A tojásokat 40 percre 62 °C-os vízfürdőbe tesszük, majd héjából kifordítva azonnal tálaljuk.
TÁLALÁS:
A karfiolpürét tálaljuk a tányér aljára, erre halmozzuk a feltéteket: a tojást és a leszűrt zöldségeket, amelyeket még kevés öreg balzsamecettel, tökmagolajjal meglocsolhatunk, a tojásra néhány kristály Maldon-sót hintünk.
karfiol , salottahagyma , vermut , szőlőmagolaj , rizsecet , jégcsapretek , feketegyökér , mini cukkini , sörretek , céklalevél , fürjtojás