A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Régi halételek Kistücsök módra

Jahni László receptje

2018. június 15.

BALATONI GARDA ECETESEN
HOZZÁVALÓK:

  • 20 dkg garda
  • 1/2 fej ezüsthagyma
  • 3 szem mustármag
  • 3 szem koriander
  • 1 db babérlevél
  • 2 ek 20%-os ecet
  • 2 dl víz, só


BALATONI HALTEPERTŐ SÜLT HAGYMÁVAL
HOZZÁVALÓK:

  • 150 g balatoni nyurgaponty filéjének a hasaalja
  • 1/2 fej lila hagyma
  • paprikás liszt
  • olaj, só

VASÁRNAPI TIHANYI HARCSA
HOZZÁVALÓK:

  • 150 g harcsafilé
  • 150 g savanyú káposzta
  • 100 g tejföl
  • 20 g libazsír
  • 10 g vaj
  • só, bors, gyömbér, tárkonyecet
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Bár a konyha és a vendégtér szinte teljesen megújult, továbbra is a tőle megszokott gasztronómiai stílust viszi tovább a szemesi Kistücsök. Jahni László séf és Csapody Balázs, a tulajdonos egyetlen konyhai divathullámot se akar meglovagolni.

A Kistücsök a kitartó muzsikálásnak köszönheti sikerét, annak, hogy Csapody 21 éve él együtt az üzlettel, ahogy fogalmaz, "éli a Kistücsök-életet". A kínálaton folyamatosan finomít, vendéglős és vendégkör együtt fejlődnek, nem véletlen, hogy a Kistücsök az a ritka balatoni étterem, amely egész évben nyitva tart. Nemrég bécsi ínyencek látogattak az étterembe.



"Hallottak rólunk, és kérték, hogy állítsak össze nekik egy gasztrotúrát: megnéznének borászatokat is - meséli. - Ilyenkor inkább a pici, országosan kevésbé ismert borászatokba viszem el őket. De sokat levelezek velük, hogy mire kíváncsiak, mert szeretném az egész balatoni régiót bemutatni, sőt a Káli-medencét is. A vendégek igénylik már ezt, mert komplex szolgáltatást és egyedi ajánlatot szeretnének kapni."

Most régi halételeket mutatunk be - Kistücsök módra (a recepteket 1 főre számítva adjuk meg).  A séf Jahni László.

Balatoni garda ecetesen
(A garda Eötvös Károly és Jókai Mór kedvenc fogásai közé tartozott.)
Elkészítése:
A gardafiléket egy óra hosszat 10%-os sóoldatban áztatjuk. A hagymát vékony szeletekre vágjuk, és a többi hozzávalóval együtt 4-5 napig pácoljuk egy zárható edényben, hűtőszekrényben.



Balatoni haltepertő sült hagymával
Elkészítése:
A filéket csíkokra vágjuk, 1 órára 6%-os sóoldatba rakjuk, majd lecsepegtetjük és paprikás lisztbe forgatjuk. Bő olajban ropogósra sütjük. A lila hagymát vékony karikára vágjuk, és ugyanúgy megsütjük, mint a halat. Tálaláskor adhatunk hozzá jeges kovászos uborkát és friss cipót.



Vasárnapi tihanyi harcsa
Elkészítése:

Libazsíron megpároljuk a savanyú káposztát, frissen őrölt borssal és reszelt gyömbérrel ízesítjük. Megfelelő sütőedénybe rakjuk, rátesszük a tárkonyecettel bedörzsölt halfiléket, a vajdarabokat és a tejfölt, majd 185 °C-os, előmelegített sütőben készre sütjük.


hal , halételek , Kistücsök Étterem , Jahni László , Balatoni garda , Balatoni haltepertő , Vasárnapi tihanyi harcsa

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra