Bereznay Tamás receptje
2025. április 7.4 fej karalábé
só, bors
10 dkg vaj
2 dl tej
1 dl tejszín
1 db citrom
1 kk római kömény
Töltelék hozzávalók:
50 dkg darált borjúhús
2-3 dl tej
1 dl tejszín
15 dkg száraz zsemle vagy pankomorzsa
só, bors
1 csokor petrezselyem
1 csokor koriander
1 db citrom
olívaolaj
A karalábék tetejét levágjuk – rajtuk hagyva néhány belső, zsenge levelet –, az aljukra pedig talpat vágunk. A vékonyan meghámozott karalábék belsejét karalábévájóval kivájjuk. 4-5 zsenge levelet alaposan megmosunk és félreteszünk a mártáshoz. A morzsára (vagy apróra vágott zsemlére) annyi tejet öntünk, amennyi ellepi, majd később, ha nem eléggé ázott át, további tejet adunk hozzá.
Fontos, hogy csakis annyit, amennyit felvesz. Hozzáadjuk a darált húst, a finomra vágott petrezselymet és koriandert, sót és borsot, 1 dl tejszínt, majd alaposan összegyúrjuk. Púposan beletöltjük a kivájt karalábékba, és lapos sütőtálba tesszük. Az esetleg megmaradt húsból gombócokat készítünk és a karalábék mellé tesszük.
180 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
A karalábék belsejét a római köménnyel, a vajon kis lángon megpároljuk, felöntjük tejjel, tejszínnel, és fedő alatt puhára főzzük, közben az elpárolgott folyadékot vízzel pótoljuk. Krémesre pürésítjük, sóval és citromlével ízesítjük. A félretett leveleket rövid metéltre vágjuk és a forró mártásba keverjük. A karalábék sapkáját forrásban lévő sós vízbe tesszük, és 3 percig főzzük.
Tálalásnál a mártásba ültetjük a töltött karalábékat, lefedjük a tetejükkel, citromhéjat reszelünk rájuk, és meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal.
karalábé , bárány , borjúhús , darált borjúhús , koriander