Receptek

Citrusos karalábéfőzelék bárányhúsgombóccal

Jahni László receptje

2023. május 14.

2 db karalábé

5 dl zöldségalaplé

citrom héjaÍ/leve, citromnád, citromfű, gyömbér, lime-levél ízlésünknek megfelelő mennyiségben

80 g vaj

pici cukor

500 g báránylapocka

100 g abált mangalicaszalonna

1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

frissen őrölt bors

rozmaring


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

Karalábéfőzelék


A zöldségalaplében megfőzzük a meghámozott karalábét, majd turmixoljuk. Hozzáadjuk a citromhéjat, a citromfüvet, a citromnádat, a gyömbért, a kaffir lime-ot, és az ízesítőkkel együtt főzzük. Ezt követően kiemeljük a citromfüvet és a citromnádat, és a főzeléket összeturmixoluk. Teszünk hozzá pici citromlevet, sót, cukrot, vajat.


Bárányhúsgombóc


A báránylapocka 2/3-át ledaráljuk, 1/3-át apró (1/2×1/2 cm-es) kockákra vágjuk. Abált mangalicaszalonnát kis kockákra vágunk, sóval, borssal, rozmaringgal ízesítjük, kevés jéggel (kb. 25 g) összegyúrjuk. Hozzáadjuk a párolt vöröshagymát és fokhagymát. Az összegyúrt bárányhúsból gombócokat formálunk és 180 fokos sütőben kisütjük. (A sütési idő 10 perc, ha egy gombóc 5 dkg nagyságú). A kisütött gombócokat langyos helyen pihentetjük. Közvetlen tálalás előtt a húsgombócokat visszapirítjuk.


Tálalás:


Mélytányérba tesszük a bárányhúsgombócot és köré öntjük a krémes karalábészószt. Vékonyra szeletelt nyers karalábéval kínáljuk, amit fáklyá- val megpiríthtunk.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra