Apró hírek a tea vagy kávé mellé.
Új nyitás
Megnyitott a Csinibaba Kultkert Debrecenben. A helyet Fejes Tamás, a Tankcsapda dobosa jegyzi. Egysége a volt Leveles Csárda helyén április 4-én tárta szélesre kapuit. A Kincsvadászok oszlopos tagja ad a berendezésre is, a mulató egyedi dizájnt és bútorokat kapott: régi strandszékeket, kocsmai székeket és az azokhoz tartozó asztalokat biztosítják a kényelmet. A hely sörben erős lesz, kapható Oilsner Urquell tanker sör, de a ház kézműves söre, a Csinibaba Sör szintén.
15 éve...
...szerezte meg első Michelin-csillagát a Costes Étterem. Az elmúlt 15 évben az étterem három markáns korszakot élt meg: “Az első, Miguel Rocha Vieira által irányított „aranykor” a tűpontos precizitásról és perfekcionizmusról szólt”. Miguel után a következő „korszakos” séf Palágyi Eszter volt, aki a helyi alapanyagok és kreatív tálalás felé fordította az irányt. A Covid után következett a harmadik, a legújabb korszak, amelyet Rácz Jenő neve és irányítása fémjelez.

Az előbb említett korszakos séfek mellett olyan, a hazai gasztronómiát meghatározó szereplők dolgoztak hosszabb-rövidebb ideig konyháján, mint Mészáros Ádám, aki később az Onyx csapatához szegődött; Jóvér Ferenc, aki az Aria Hotel konyhájáért felel; Mártha Róbert, aki az Onyx & Gerbeaud kreatív cukrászvezetője lett; Mede Ádám, aki a Laurel konyhájának megálmodója volt; Tiago Sabarigo, a Michelin csillagos Essencia séf-tulajdonosa; Koppány Levente, a szintén Michelin csillagos 42 séfje; Krizmanics Norbert a Bestia & Tom George Osteria séfje; Tivadar György, aki évekig vezette a Caviar & Bull konyháját; vagy Hack Barnabás, aki immár a Costes Downtown executive séfje.
10 éve...
nyitott a Fény utcában a Free Gluténmentes pékség. A vállalkozást egy 3 gyermekes gluténérzékeny családként indította, amikor az egyik gyermeküknél kiderült az intolerancia. A pékség a Millenáris melletti Fény utcában található, a tulajdonosok célja pedig nem más, mint hogy olyan termékeket állítsanak elő, amelyek nem jelentenek lemondást azok számára, akik érzékenységgel, allergiával élik mindennapjaikat. Kínálatunkat ennek fényében igyekeznek folyamatosan bővíteni a kenyerek, pékáruk és sütemények terén.
A ház kávéja haza is vihető
Saját pörkölésű specialty kávéval jelentkezett az Auguszt Fény utcai üzlete. Nem titok, hogy már az elmúlt hónapokban is a saját blendjükből készítették az italokat, mától viszont a vendégek haza is vihetik az Auguszt család és a HERZ New York Coffee Roasters szakértői által közösen megalkotott, különleges kávét. Az Auguszt nemcsak a minőségi cukrászatnak, de a kávéházi kultúrának is elkötelezett képviselője már generációk óta. Auguszt Elemér, a Fény utcai üzlet alapítója például már a 60-as években saját maga pörkölte a babokat, így nyitás előtt a Fény utcát a sütemények és a friss kávé illata is bejárta. Ezt a hagyományt hivatott tovább vinni 2025-ben az Auguszt blend, melyben a Herz friss specialty aromái és a cukrászda tradicionális ízvilága képez izgalmas kombinációt.
Gasztrofilm a mozik műsorán
Érett sajtok, éretlen kamaszok. A zűrös életű Totone pontosan ugyanarra vágyik, mint bármelyik vidéki francia tinédzser: felelőtlenül bulizni, motorozni és csajozni. Korlátlan szabadsága azonban egyik pillanatról a másikra véget ér, amikor egyedül marad hétéves húgával, vállán a megörökölt sajtkészítő műhellyel. A hirtelen családfővé váló Totone és barátai 30.000 euró nyeremény reményében belevágnak a lehetetlenbe: elkészíteni a tökéletes Comté sajtot. Totone-t nem tántoríthatja el a tény, hogy fogalma sincs a sajtkészítésről, vagy hogy lassan beleszeret a lányba, akitől éjszakánként a tejet lopják.
Louise Courvoisier rendezőnő a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be első nagyjátékfilmjével, ahol elnyerte az Un Certain Regard szekció ifjúsági díját. A Boldogok a sajtkészítők autentikus, helyi karakterekkel kelti életre a Burgundia festői vidékén játszódó, feel-good felnövéstörténetét.