Schäffer Erzsébet receptje
2025. január 18.Kell hozzá 4 dl fehérbor, 2 dl víz, 1 citrom, 1 evőkanál liszt, 20 dkg porcukor, 4 tojás, 2 csomag vaníliás cukor (a Bourbon, a jobbik).
Így csinálom: A megmosott citromot épp csak a tetején meghámozom, vékonyan. Utána kifacsarom a levét, és a héjjal, a borral, a vízzel és a vaníliás cukorral felforralom. A cukrot, a lisztet és a tojások sárgáját összekeverem jó habosra. Óvatosan hozzáadom a forró bor-víz főzetet, és állandó keverés mellett sűrűre főzöm. Előtte persze kiveszem a citromhéjat. A tojásfehérjéhez pici sót adok, és kemény habbá verem. A kész és még forró krémbe lassan, szépen belekeverem a habot.
Játszhatsz: A citromot lehet reszelni is, de ha hámozom, a sodó finom krémes állagú marad.
Intelem: Ha gyerekeknek készítem, kevesebb bort használok, bár a forrással jórészt elvész az alkoholtartalom. Előfordul (nagyritkán), hogy a sodó nem fogy el, másnap hidegen, kicsit összeesve is mennyei.
Ajánlom minden megmaradt száraz sütemény mellé. Mi gyakran kuglóf mellé készítjük.