Kerekes Sándor receptje
2021. október 26.Hozzávalók a nyúlcombhoz:
- 4 db csontozott nyúlcomb
- só, bors, friss kakukkfű
- 25 dkg szeletelt bacon
Hozzávalók a kovászos-uborka-mártáshoz:
- 12 szem kapribogyó
- 3 db nagyobb kovászos uborka kockákra vágva
- 50 g vaj
- 1 ek liszt
- só, bors
- 2 dl tejföl
- 1 dl kovászos uborka leve
- 2 ek kapribogyó leve
- 1 csokor kapor
- 1 csokor petrezselyem
Hozzávalók a szalvétáshoz:
- 40 dkg héj nélküli fehér kenyér
- 1 fej hagyma
- 2 ek zsír
- 2 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kápia paprika
- 2-3 dl tej
- só, bors
A szétterített nyúlcombot fűszerezzük sóval, borssal, friss kakukkfűvel, és szorosan feltekerjük.
A szalonnaszeleteket egy réteg fóliára helyezzük úgy, hogy a szeletek enyhén fedjék egymást.
A fólia segítségével baconbe tekerjük a nyúltekerecseket, szép feszes hengereket formázzunk belőle.
A hengereket egyenként alufóliába csomagoljuk, hogy mindenhol betakarja, a két végét szorosan összetekerjük. A nyúlcombokat egy tepsibe helyezzük, aláöntünk fél liter vizet.
Légkeveréses sütőben 150 °C-on sütjük. Ezután a fóliákat levesszük a tekercsekről, majd forró serpenyőben ropogósra sütjük a hengereket.
A mártáshoz vajból és a lisztből világos rántást készítünk, beleöntjük a kovászos uborka és a kapribogyó levét, majd a tejfölt és hagyjuk felforrni. Hozzáadjuk a kapribogyót, az uborkát, az apróra vágott kaprot és petrezselymet.
A felkockázott kenyeret 180 °C-os sütőben 12-13 percig pirítjuk. A hagymát apróra vágva zsíron megpirítjuk, a zsiradékkal együtt a kenyérhez adjuk. Hozzákeverjük a felaprított petrezselymet, a kockákra vágott kápia paprikát, a tojást, a tejet és fűszerezzük.
Két rudat formázunk a masszából, alufóliával körbetekerjük.
120 °C-os sütőben 40 percig sütjük, a fóliában hagyjuk kihűlni, ezután szeleteljük.
A neve onnan ered, hogy a megformázott rudakat eredetileg szalvétába tekerve főzték gyöngyöző vízben, amelyet utána felszeletelve tálalnak – így lesz szalvétás, de nem gombóc.
nyúlcomb , kakukkfű , bacon , kapribogyó , kovászos uborka , kapor , petrezselyem , vaj , liszt , tejföl , kenyér , kápia paprika , vöröshagyma , tojás , tej