Receptek

Baconbe göngyölt nyúlcomb uborkamártással és szalvétással

Kerekes Sándor receptje

2021. október 26.

Hozzávalók a nyúlcombhoz:

  • 4 db csontozott nyúlcomb
  • só, bors, friss kakukkfű
  • 25 dkg szeletelt bacon

Hozzávalók a kovászos-uborka-mártáshoz:

  • 12 szem kapribogyó
  • 3 db nagyobb kovászos uborka kockákra vágva
  • 50 g vaj
  • 1 ek liszt
  • só, bors
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl kovászos uborka leve
  • 2 ek kapribogyó leve
  • 1 csokor kapor
  • 1 csokor petrezselyem

Hozzávalók a szalvétáshoz:

  • 40 dkg héj nélküli fehér kenyér
  • 1 fej hagyma
  • 2 ek zsír
  • 2 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kápia paprika
  • 2-3 dl tej
  • só, bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A szétterített nyúlcombot fűszerezzük sóval, borssal, friss kakukkfűvel, és szorosan feltekerjük.
A szalonnaszeleteket egy réteg fóliára helyezzük úgy, hogy a szeletek enyhén fedjék egymást.
A fólia segítségével baconbe tekerjük a nyúltekerecseket, szép feszes hengereket formázzunk belőle.
A hengereket egyenként alufóliába csomagoljuk, hogy mindenhol betakarja, a két végét szorosan összetekerjük. A nyúlcombokat egy tepsibe helyezzük, aláöntünk fél liter vizet.

Az egész tepsit lefóliázzuk, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 1,5-2 órán keresztül készítjük.


Légkeveréses sütőben 150 °C-on sütjük. Ezután a fóliákat levesszük a tekercsekről, majd forró serpenyőben ropogósra sütjük a hengereket.

Éles késsel szeleteljük.


A mártáshoz vajból és a lisztből világos rántást készítünk, beleöntjük a kovászos uborka és a kapribogyó levét, majd a tejfölt és hagyjuk felforrni. Hozzáadjuk a kapribogyót, az uborkát, az apróra vágott kaprot és petrezselymet.

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk – a sóval óvatosan bánjunk, mivel a kapri és az uborka leve is sós!


A felkockázott kenyeret 180 °C-os sütőben 12-13 percig pirítjuk. A hagymát apróra vágva zsíron megpirítjuk, a zsiradékkal együtt a kenyérhez adjuk. Hozzákeverjük a felaprított petrezselymet, a kockákra vágott kápia paprikát, a tojást, a tejet és fűszerezzük.

15 percig állni hagyjuk.


Két rudat formázunk a masszából, alufóliával körbetekerjük.

120 °C-os sütőben 40 percig sütjük, a fóliában hagyjuk kihűlni, ezután szeleteljük.

Tálalás előtt forró serpenyőben megpirítjuk a szeleteket.


Miért nem gombóc?
A neve onnan ered, hogy a megformázott rudakat eredetileg szalvétába tekerve főzték gyöngyöző vízben, amelyet utána felszeletelve tálalnak – így lesz szalvétás, de nem gombóc.


nyúlcomb , kakukkfű , bacon , kapribogyó , kovászos uborka , kapor , petrezselyem , vaj , liszt , tejföl , kenyér , kápia paprika , vöröshagyma , tojás , tej

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra