Kovács András-Kovács János (berzencei termelők, Ko-Ko Kft.) receptje
2020. szeptember 24.- 2 db alma (a piros almák is megfelelőek, de a granny smith kifejezetten jól passzol az édesburgonyához)
- 8 db kisméretű édesburgonya (100-150 grammosak)
- 2 tk fahéj
- őrölt szegfűszeg
- édesítéshez cukor, méz vagy juharszirup
- díszítéshez pirított dió
Az édesburgonyákat egészben tegyük be sülni a sütőbe 200 °C-on. A kisméretűek 25-30 perc alatt elkészülnek.
Közben felkockázzuk az almát, héjasan vagy hámozva is elkészíthető. Serpenyőbe tesszük az 1 dl vízben elkevert édesítőszerünket ízlés szerinti mennyiségben, és hozzáadjuk a felkockázott almát. Kezdjük el besűríteni közepes lángon, és egyből tegyük hozzá a fahéjat és az őrölt szegfűszeget, hogy az alma bevegye az ízüket. Amikor kellően sűrű már a lé, vegyük le a tűzről.
A megsült édesburgonyákba vágjunk óvatosan egy hasítékot, amibe bele tudjuk tölteni az almát. Tálaláshoz remek választás a pirított dió. A sült batátát a képen látható módon megtölthetjük bulgurral kevert, olívaolajon megpirított zöldségekkel is.
A fotó Kovácsék szakácskönyvéből való, ahol további batátás recepteket találhatunk.
alma , fahéj , szegfűszeg , méz , édesburgonya , dió