Receptek

Bereznay: tejben, vajban, málnahabban

Bereznay Tamás receptje

2020. július 22.

Málnahabos tekercs

A krémhez:

  • 5 dl tejszín
  • 30 dkg málna
  • 1 narancs lereszelt héja
  • 1 cl narancslikőr (triple sec) vagy narancsaroma
  • 1 dkg vaníliás cukor
  • 4 dkg kristálycukor
  • 2 dkg habfixáló

A piskótához:

  • 4 db tojás
  • 8 dkg liszt
  • 8 dkg kristálycukor
  • 2 ek víz
  • csipet só
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A málnaszezon közepén szívesen feldobná a hétvégi menüt egy könnyed, tejes nyári édességgel? Bereznay Tamás egyik kedvenc receptje akkor csak önnek szól.

A klasszikus piskótatekercs szinte mindannyiunkban a nagymamáknál töltött délutánokat idézi. Bereznay nagy rajongója a tejalapú desszerteknek, így most egy könnyed málnás habbal gondolta újra a receptet, amely egyszerre ébreszt nosztalgikus emlékeket, és számít igazán trendi édességnek.

„A konyhám alappillére a hazai tej és a tejalapú friss, tartósító- és ízfokozómentes anyagok.

Minden alkalommal kizárólag vajjal dolgozom és rendkívül fontos számomra, hogy friss természetes alapanyagokból készítsem az ételeim.  A tej felhasználása valóban kimeríthetetlen, legyen szó előételről, egy ízletes főfogásról vagy egy ínycsiklandozó desszertről. Már most elmondhatom, hogy az idei nyár abszolút slágere a málnahabos tekercs. A tej, illetve pontosabban a tejszín és az ízletes pirosló málna párba állítva, könnyed piskótába burkolva tökéletes befejezése lehet valamelyik étkezésnek.” – mondta a séf.



A málnahabos tekercs elkészítése:
A tojások sárgáját a kristálycukorral habosra keverjük, majd apránként belekeverjük a lisztet is. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan beledolgozzuk a masszába a vízzel együtt. Nagy, lapos tepsibe zsírpapírt fektetünk, vékonyan elkenjük rajta a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük.

Még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt, szorosan feltekerjük, és visszacsomagoljuk a sütőpapírba. (Ha nem sikerült egyben leszednünk a sütőpapírt, csomagolhatjuk konyharuhába is. Azért fontos melegen szorosan feltekerni a piskótát, mert, ha mindezt hidegen tennénk, a tészta széttörne.) Amíg a tészta hűl, elkészítjük a tölteléket.

A tejszínből a habfixáló és a cukor hozzáadásával kemény habot verünk. Keveset (kb. 6 evőkanálnyit) félreteszünk a sütemény külső díszítéséhez, a többit ízesítjük a narancslikőrrel, a narancshéjával, a vaníliás cukorral. Belekeverjük a málnát, és megkenjük vele a piskótát.

Az egészet óvatosan feltekerjük, külsejét vékonyan megkenjük a maradék habbal,

és legalább 5-6 órára hűtőbe tesszük. Vastag szeletekre vágva kínáljuk.

bereznay tamás , málna , tej , vaj , tejszín , narancs héja , narancslikőr , vaníliás cukor , habfixáló , tojás , liszt

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra