Barka Áron receptje
2022. január 4.MANGALICASÜLT
HOZZÁVALÓK:
- 4-szer 16 dkg mangalica sertés szűzpecsenye középrésze (lehártyázva)
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 szál kakukkfű
- olívaolaj, só, fehér bors
BURGONYAPOGÁCSA
HOZZÁVALÓK:
- 1,5 kg burgonya
- 4 db tojássárgája
- tengeri só, fehér bors
- szerecsendió
LILAKÁPOSZTA-KRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg lila káposzta
- 1 nagy fej lila hagyma
- 2 db körte
- 1 dl vörösborecet
- 2 dl száraz vörösbor
- 2 rúd fahéj
- 10 dkg cukor
- 1 ek olívaolaj
MANGALICASÜLT ELKÉSZÍTÉSE:
A mangalicaszüzet legjobb, ha sous vide technológiával készítjük el (szuvidoljuk).
A sertésszüzeket egy serpenyőben kevés olívaolajon körbepirítjuk, hogy kéreg képződjön a húson, sózzuk, borsozzuk, majd vákuumzacskóba helyezzük egy gerezd fokhagymával és egy szál kakukkfűvel.
A zacskókat légmentesen lezárjuk egy vákuumozógép segítségével.
Amikor elkészültek, egy serpenyőben vajon újra körbesütjük fokhagymával, majd fűszerezzük, és felszeletelve tálaljuk.
90 °C-on 70 percig sütjük.
BURGONYAPOGÁCSA ELKÉSZÍTÉSE:
A burgonyát meghámozzuk, alaposan megmossuk, majd sós vízben puhára főzzük. Amikor megpuhult, leszűrjük, és még melegen egy burgonyatörővel áttörjük. Az áttört burgonyát sütőlemezre tesszük, és 110 °C-on 30 percre sütőbe rakjuk. Ez idő alatt a burgonya veszít a nedvességtartalmából.
A sütőből kivéve hagyjuk, hogy lehűljön.
A kiszárított burgonyát húsdarálón ledaráljuk.
A kapott masszához adjuk a tojássárgákat, szerecsendiót, borsot, sót, és jól összedolgozzuk.
A kapott masszát egy magas peremű, sütőpapírral bélelt formába rakjuk, olajozott kenőkéssel szép simára elkenjük: 4,5-5 cm magas legyen.
Ha kihűlt, pogácsaszaggatóval formára vágjuk.
Tálalás előtt serpenyőben kevés olívaolajon pirosra sütjük.
LILAKÁPOSZTA-KRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
A lila káposztát apró szálasra vágjuk. A lila hagymát vékonyan felszeleteljük. A körtét meghámozzuk és kockára vágjuk. A hagymát az olajon lepirítjuk, felöntjük az ecettel, borral, elkeverjük benne a cukrot. Felforraljuk, majd belerakjuk a fahéjat, káposztát, körtét.
Ha a leve elfő, kevés vízzel pótoljuk. A végén kivesszük a fahéjrudakat, majd merülőmixerrel pépesítjük.
szűzpecsenye , fokhagyma , kakukkfű , olívaolaj , burgonya , szerecsendió , tojás , lila káposzta , lila hagyma , körte , vörösborecet , vörösbor , fahéj