A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Töltött libanyak

Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje

2019. február 11.
(kb. 2x10 szelet)
  • 2 db tölteni való libanyakbőr
  • 1 ek kacsazsír
  • 2 fej hagyma finomra aprítva
  • 4 db zsemle felkockázva
  • 5 dl langyos tej (vagy húsleves)
  • 30 dkg darált pulykahús
  • 2 db tojás felverve
  • só, bors
  • 2 csokor petrezselyem
  • 2 ek kacsazsír
  • zsír, víz
ADAG: 5 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A libanyakat megmossuk, kívül-belül alaposan leitatjuk. Ha látunk rajta még tokokat, csipesszel eltávolítjuk. Szűkebb végét konyhai kötözőmadzaggal szorosan lekötjük. A töltelékhez egy evőkanál kacsazsíron megdinszteljük a hagymát, majd addig pirítjuk, amíg enyhén karamellizálódik. A szikkadt, felkockázott zsemlét meglocsoljuk a langyos tejjel, majd alaposan kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a hagymát, a darált húst, a tojást és a finomra aprított petrezselymet, sózzuk, gazdagon borsozzuk.

Evőkanál segítségével megtöltjük a libanyakat: a szélesebb végén adagoljuk a tölteléket, és a lezárt végéig nyomkodjuk. Nem kell aggódni, a bőr tágul, gyakorlatilag bármennyi töltelék belefér. Amikor megtöltöttük, szorosan lekötjük a széles végét is, majd elegyengetjük a tölteléket, hogy egyenletesen oszoljon el a nyakbőrben. Hústűvel tudjuk még jobban stabilizálni, és szorosan lezárni. Hústűvel megszurkáljuk, hogy belülről ki tudjon folyni a keletkező folyadék vagy zsír, és ne repedjen szét.

Egy közepes tepsibe tesszük a két evőkanál kacsazsírt, majd rátesszük a töltött libanyakat. 200 °C-on kb. 45 percig sütjük, a végén kissé rágrillezhetünk, hogy szép piros legyen. Néhány órát állni hagyjuk, hogy könnyebben szeletelhető legyen, másnap, kidermedve lehet a legszebb szeleteket vágni.



tölteni való libanyakbőr , petrezselyem , bors , tojás , darált pulykahús , vöröshagyma , kacsazsír , tej

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra