Nábelek Zsófia receptje
2018. július 8.Feketeribizlis, őszibarackos pite
Hozzávalók egy kb. 30 cm átmérőjű tálhoz
A tésztához:
- 350 g liszt
- 20 g cukor
- 5 g só
- 280 g hideg, felkockázott vaj
- 80 g jéghideg víz
A töltelékhez:
- 800 g gyümölcs vegyesen (itt 500 g feketeribizli, 200 g őszibarack és 100 g málna)
- 150 g cukor
- 40 g kukoricakeményítő
- 2 g só
- ½ kk vaníliakivonat (elhagyható)
Itthon a bogyós gyümölcsök ritkán végzik pitében, előbb kerülnek a fagyasztóba, készül belőle lekvár, szörp, piskóta vagy pálinka, pedig a ribizlik, málna, piszke vagy az őszibarack is bátran használhatóak sütihez. Ha használunk is bogyós gyümölcsöket (főleg meggyet vagy cseresznyét), azok többnyire tepsi méretű, vékonyabb piték, amik tésztásabbak, sűrűbb állaggal. Most mutatunk egy receptet az amerikai változatra, amelyet vaskosan megpakolunk gyümölcsökkel - hagyományosan főként meggyel vagy áfonyával készül, de persze használhatnak bármilyen gyümölcsöt, ami kéznél van.
A miénkbe rengeteg feketeribizli került egy kis málnával és feldarabolt őszibarackkal, de tulajdonképpen bármilyen gyümölccsel meg lehet tölteni, nehezen tudom elképzelni, hogy rossz lesz a végeredmény. Lehet kísérletezni friss zöldfűszerekkel,
de persze a szárított fűszerek (például koriandermag, szegfűbors, tonkabab, hosszú- vagy feketebors), a citrushéjak és természetesen a vanília is jó választás, a végtelenségig lehet próbálgatni az ízeket.
Fontos, hogy a feketeribizli vagy az őszibarack is olyan magas víztartalmú gyümölcsök, amelyek a sütés alatt sok folyadékot engednek ki, amitől sütés közben elázhat az alsó tésztaréteg. Hogy ezt elkerüljük, keményítőt adtunk a gyümölcsökhöz, ami sütés közben szinte lekvársűrűségűre köti a szaftokat, plusz a sütési idő is meglehetősen hosszú, így a tészta is biztosan átsül, a teteje ropogós lesz és aranybarna.
szeletelés előtt. De higgyék el, megéri.
A tésztát legkönnyebben késes robotgépben lehet elkészíteni, ha viszont kézzel dolgozunk, mindenképp hűtsük be az összes alapanyagot.
A töltelék elkészítése:
A gyümölcsöket egy fakanállal vagy spatulával óvatosan összeforgatjuk a szárazanyagokkal, amíg a keményítő és a cukor egyenletesen eloszlik rajtuk. A behűtött tésztára halmozzuk -
A pitét befedhetjük teljesen a maradék tésztával, de ha rácsosra szeretnék, akkor ahhoz a tészta másik felét is kinyújtjuk és nagyjából 2,5 centis csíkokra vágjuk. Hat csíkot a töltelékre fektettem, majd minden másodikat visszahajtottam a feléig. Erre fektettem egy újabb tésztacsíkot merőlegesen, majd ráfektettem az előzőleg felhajtott csíkokat. Következő lépésként az előzőleg lent hagyott csíkokat hajtottam fel, erre jött egy merőleges csík, és addig folytattam, amíg szép rácsos lett az egész pite. A széleket lecsipkedtem, majd szépen behajtogattam.
Ahhoz, hogy szép fényes legyen a pite, egy tojássárgáját összekeverünk egy evőkanálnyi tejszínnel, ezzel lekenjük az egészet. Fél órát hűtőben pihentetjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, amíg a gyümölcsök leve kibugyog a tésztarácsok között.
nyár , pite , feketeribizli , őszibarack , málna , liszt , kukoricakeményítő , vaníliakivonat , vaj