Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje
2020. február 11.Tészta
Hozzávalók:
- 300 g búzaliszt
- 30 g porcukor
- 30 g vaj
- 50 g darált mandula (ez el is hagyható)
- 150 g aszalt gyümölcs (szilva, barack, mazsola)
- 3 evőkanál gyümölcs likőr (esetleg rum, vagy pálinka)
- 1 db egész tojás
- 1 db tojássárgája
- 1 csipet só
- 20 g élesztő
- 2 db vaníliás cukor
- 1 csipet sütőpor
- 1 db citrom reszelt héja (lehet szárított is)
- 1 db narancs reszelt héja (lehet szárított is)
A tetejére:
- 1 db tojásfehérje
- 3 dkg szeletelt mandula
Péklapát - Legyünk mi is pékek!
Nem vitás, hogy manapság a pékek forradalmát éljük. A fogyasztók egyre igényesebbek és tudatosabbak, nem vesznek meg akármit. Hódít a kovászos kenyér, számos olyan pékség nyílik, amely minőségi termékekkel lép a piacra – ami örvendetes, hiszen a kenyér és a többi pékáru az alapélelmiszereink közé tartozik. Ezzel párhuzamosan egyre többen próbálják ki magukat otthon is, divat kovászt nevelgetni, kenyeret, kiflit, stanglit sütni a családnak. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani új rovatunkkal, amelyben Kovács Tibor „Pepe”, a Zalaco pékmestere irányításával mutatjuk be: nem ördöngösség kötényt kötni és belecsapni a liszteszsákba.
KUGLÓF ASZALT GYÜMÖLCSÖKKEL
Egy nagyobb kuglófformához (kb. 20-22 átmérőjű)
Tészta
Hozzávalók:
300 g búzaliszt
30 g porcukor
30 g vaj
50 g darált mandula (ez el is hagyható)
150 g aszalt gyümölcs (szilva, barack, mazsola)
3 evőkanál gyümölcs likőr (esetleg rum, vagy pálinka)
1 db egész tojás
1 db tojássárgája
1 csipet só
20 g élesztő
2 db vaníliás cukor
1 csipet sütőpor
1 db citrom reszelt héja (lehet szárított is)
1 db narancs reszelt héja (lehet szárított is)
A tetejére:
1 db tojásfehérje
3 dkg szeletelt mandula
Elkészítése: Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk és a többi összetevővel - az aszalt gyümölcsök kivételével - 2/3-ig összedolgozzuk /dagasztjuk/. Majd hozzáadjuk a rummal meglocsolt darabolt aszalt gyümölcsöket és addig dagasztjuk, míg a tészta sima felületű nem lesz. Ezután a tésztát letakarva 30 percig pihentetjük.
A pihentetett tésztát kettéosztjuk, a két darab tésztából rudakat formálunk és összesodorjuk.
Vajjal kikent kuglófformában 40-45 percig kelesztjük. Sütés előtt tojásfehérjével lekenjük és mandula hánccsal megszórjuk.
Előmelegített 190-200 °C –os sütőben kb. 30-35 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERE A 70 ÉVES ZALACO SÜTŐIPARI ZRT.
narancs , citrom , vaníliás cukor , sütőpor , tojás , likőr , aszalt gyümölcs , darált mandula , vaj , cukor , liszt