A Duplakert étterem receptje
2022. június 29.- 1 kg marhafartő
- 2 dl tejföl
- 1 dl tejszín
- mustár
Páclé
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1/2 zeller
- 2 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 szem borókabogyó
- 2 szem szegfűbors
- 3 babérlevél
- 3 karika citrom
- 1 evőkanál ecet
- 2 dl vörösbor
A páclét legalább két órán át főzzük, annyi vízzel, hogy a végén a húst ellepje. Az ecetet és a vörösbort csak az utolsó negyedórában adjuk hozzá. Miután a páclé kihűlt, egyben tegyük bele a megmosott marhahúst.
Legalább két napig hagyjuk a pácban, időnként forgassuk meg.
A léből kivéve sűrűn megtűzdeljük vékonyra csíkozott füstölt szalonnával. A húst ezután olíva és vaj jó forró keverékén körbesütjük, mély tepsibe tesszük, alaposan sózzuk, borsozzuk, köréje rakjuk a pácléből a zöldségeket. (A babért, citromot, szegfűborsot, borókát vegyük ki.) Öntsük fel ujjnyi vörösborral és kétujjnyi páclével. Alufóliával takarjuk le, és 180 fokos sütőben süssük készre.
Ezután vegyük ki a tepsiből a zöldségeket, egy mély lábosban turmixoljuk össze a pecsenyelével, áfonyalekvárral, mustárral. Ha kell, ízesítsük egy kevés cukorral. A végén kapjon egy kis habarást. A kihűlt húst vékonyan felszeletelve, a mártással, egy kevés híg áfonyalekvárral és tetszőleges körettel tálaljuk.