Tornyos Balázs receptje
2021. augusztus 30.SZÁRÍTOTT PARADICSOM-KRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 10 dkg szárított paradicsom
- 2 db kapribogyó
- 2 szál friss bazsalikom
- 10 g magozott olívabogyó
- 40 g puha vaj
- 2 ek extra szűz olívaolaj
KACSAMÁJKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 60 g pecsenyekacsamáj tisztítva, kockákra vágva
- 30 g hízott kacsamáj
- 1 ek apróra vágott sonkahagyma
- 1 ek kacsazsír
- 8 cl tejszín
- 8 cl édes fehérbor
- frissen őrölt fekete bors
- só
ZAKUSZKA
HOZZÁVALÓK:
- 1 db kisebb padlizsán megsütve, belseje kikaparva
- 1 db piros kaliforniai paprika feketére sütve, magja és héja nélkül
- 1 fej sonkahagyma apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 2 db közepes méretű, érett paradicsom
- 2 db babérlevél
- olívaolaj
- frissen őrölt fekete bors
- só
DIÓS BAGETT (2 db)
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg liszt
- 4 db közepes méretű burgonya héjában megfőzve, megpucolva, áttörve, kihűtve
- 150 g dióbél
- 1 ek olívaolaj
- 50 g élesztő
- 1 ek cukor
- 5-5,5 dl langyos víz
SZÁRÍTOTT PARADICSOM-KRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
A hozzávalókat kutterben pépesre daráljuk.
KACSAMÁJKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
Az apróra vágott vöröshagymát a libazsíron megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a kockázott kacsamájakat, és enyhén megpirítjuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, 5 percig forraljuk, termomixerben pürésítjük, majd kihűtjük.
ZAKUSZKA ELKÉSZÍTÉSE:
Az apróra vágott sonkahagymát az olívaolajon megfonnyasztjuk, és hozzáadjuk a többi hozzávalót. Alacsony hőmérsékleten fél óra alatt készre pároljuk. A babérleveleket eltávolítjuk, kutterben pürésítjük, majd kihűtjük. Diós bagettel kínáljuk.
DIÓS BAGETT ELKÉSZÍTÉSE:
A langyos vízben a cukorral az élesztőt felfuttatjuk, és a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Legalább fél órát dagasztjuk, majd hagyjuk kelni 1 órán át, és újra átdagasztjuk. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, és lisztezett gyúródeszkán bagett alakúra formázzuk. Lisztezett tepsire rakjuk, megszórjuk liszttel, beirdaljuk, és hagyjuk kelni 20 percet. 210 °C-os előmelegített sütőben (gőz nélkül) 30 percig sütjük.
szárított paradicsom , bazsalikom , kapribogyó , olívabogyó , vaj , olívaolaj , kacsamáj , kacsazsír , tejszín , fehérbor , kaliforniai paprika , padlizsán , sonkahagyma , paradicsom , babérlevél , dióbél , liszt , burgonya , élesztő