Gyurik Gábor receptje
2020. július 30.TERRINE
HOZZÁVALÓK:
- 1/2 db sertésfej
- 70 dkg mangalicapofa-hús
- 40 dkg tokaszalonna
- 10 dkg szárzeller
- 3 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 2 dl száraz fehérbor
- 1 db babérlevél
- 1 ek római kömény
- 1 ek egész bors
MEDVEHAGYMÁS MAJONÉZ
HOZZÁVALÓK:
- 1 kisebb csokor medvehagyma
- 2 db tojássárgája
- 2 dl szőlőmagolaj
- 3 ek fehérborecet
- 2 ek mustár
- só, cukor
MUNGÓBABSALÁTA
HOZZÁVALÓK:
- 20 dkg mungóbab
- 1 csokor hónapos retek
- 6-8 db cornichons (ecetes uborka francia módra)
- 5 dl extra szűz olívaolaj
- friss, vágott petrezselyem
TERRINE ELKÉSZÍTÉSE:
A fejet megpörzsöljük, alaposan megtisztítjuk, sós, babérleveles vízben puhára főzzük.
A hagymákat, zöldségeket, fűszereket hozzáadjuk, tovább pirítjuk. Ha szépen összepirultak, felöntjük a fehérborral, elfőzzük az alkoholt, és annyi alaplevet adunk hozzá, hogy éppen ellepje.
A pofahúst még melegen kisebb darabokra tépkedjük. A főtt fejet kicsontozzuk és kb. 1 cm-es csíkokra vágjuk. Hozzáadjuk a tépkedett pofahúshoz, és összedolgozzuk.
Végül hozzáadjuk a kisebb kockára vágott tokaszalonnát, majd ezzel is összedolgozzuk. Adunk hozzá a pofahús főzőlevéből, hogy szaftos masszát kapjunk, majd fólia segítségével hengereket formázunk belőle.
MEDVEHAGYMÁS MAJONÉZ ELKÉSZÍTÉSE:
A majonézhez a medvehagymát szőlőmagolajban kisütjük, majd az olajat kihűtjük. Turmixgépbe rakjuk, és hozzáadjuk a ropogósra sütött medvehagymaleveleket. Erős fokozaton sokáig turmixoljuk, leszűrjük.
A sárgáját a mustárral kikeverjük, majd szépen fokozatosan hozzákeverjük a zöld olajunkat. Ízesítjük sóval, csipetnyi cukorral, fehérborecettel.
MUNGÓBABSALÁTA ELKÉSZÍTÉSE:
A babot sós vízben puhára főzzük, kihűtjük. Hozzákeverjük a darabolt retket, uborkát, petrezselymet, olívaolajat.
medvehagyma , sertésfej , mangalicapofa-hús , tokaszalonna , szárzeller , száraz fehérbor , vöröshagyma , fokhagyma , babérlevél , római kömény , tojás , szőlőmagolaj , fehérborecet , mustár , hónapos retek , mungóbab , olívaolaj , petrezselyem , cornichons