Segal Viktor receptje
2023. október 31.5 dl víz
7 dkg kristálycukor
2 db csillagánizs
3 ek tokaji balzsamecet
tokaji aszúból (édes ecet kellemes aszúízzel)
1/2 rúd vanília kikapart magjaival
1 kis darab egész fahéj
1 ek frissen facsart citromlé
2 szem eper apróra vágva
1/2 db zöld alma héjastól felaprítva
1 szem szilva héjastul felaprítva
egy csipet xantán
Egy lábosba feltesszük a vizet a cukorral, a csillagánizzsal, az aszúecettel, a vaníliarúddal és kikapart magjaival, a fahéjjal és a citrom levével. Közepes lángon felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. (Akár előző nap is elkészíthetjük a fűszeres italt.)
Leszűrjük, és botmixer segítségével alaposan belekeverünk egy csipet xantánt (ha szükséges, tehetünk bele többet is). 5–10 percig állni hagyjuk (amíg a folyadék ismét áttetsző nem lesz).
TÁLALÁS:
Poharakba töltjük az italt, és belekeverjük a korábban apróra vágott gyümölcsöket. A xantán hatására lebegni fognak az italban.