Jahni László receptje
2022. május 4.Hozzávalók a tarhonyához:
- 1 db tojás
- 125 g rétesliszt
- 125 g finomlisz
- 1 kk só
Hozzávalók a pásztortarhonyához:
- 5 dl + 1,5 dl alaplé
- 1 kis fej lila hagyma apróra vágva
- 1 adag házi tarhonya
- 150 g húsos szalonna kockákra vágva
- 1 db tv paprika
- 1 db paradicsom meghámozva
- 1 tk őrölt fűszerpaprika
- 2 szem burgonya apró kockákra vágva
A tarhonya hozzávalóiból kemény tésztát gyúrunk, majd fóliába csomagolva egy órára hűtőbe tesszük. Érdemes fele-fele arányban használni rétes- és finomlisztet, ettől sokkal könnyebb állaga lesz a tésztának, miután megfőtt. A pihentetett tésztát lereszelhetjük, de akár nagy teljesítményű turmixban is ledarálhatjuk, így egyenletes darabokat kapunk.
A tarhonyát egy lábasban kevés zsíron lepirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott lila hagymát, végül felöntjük az alaplével. A friss tarhonyához elég 5 dl alaplevet számolni, ha viszont szárítottat használunk, számoljunk mellé 7 dl folyadékot, ennyivel többet fog felvenni főzés közben.
Egy másik edényben a szalonnát zsírjára sütjük, hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, meghintjük a fűszerpaprikával, végül hozzáadjuk a 2 dl alaplevet. Addig főzzük, amíg az alaplé elforrt, a burgonya pedig pirulni kezd. Ekkor hozzáadjuk a karikákra vágott paprikát, majd az egészet összekeverjük az előkészített tarhonyával, a legvégén pedig adjuk hozzá az apróra vágott hámozott paradicsomot.
Még egy utolsót forraljunk a pásztortarhonyán, majd frissen, forrón tálaljuk.
tojás , liszt , alaplé , szalonna , lila hagyma , tv paprika , paradicsom , fűszerpaprika , burgonya , házi tarhonya