A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Dödölle

Palágyi Eszter receptje

2019. január 8.
  • 370 g áttört öreg burgonya
  • 370 g finomliszt
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 4 ek kacsazsír
  • só ízlés szerint
  • 3 dl házi tejföl
  • 100 g apró kockákra vágott
  • konfitált szarvascomb
KONFITÁLT SZARVASCOMB
HOZZÁVALÓK:
  • 2 kg szarvascomb
  • 2 kg kacsazsír
  • 4 db babérlevél
  • 1 fej fokhagyma
  • 10 szem egész fekete bors
  • só ízlés szerint
KARAMELLIZÁLT HAGYMALEVELEK
HOZZÁVALÓK:
  • 1 kg fehér hagyma
  • 2 ek extraszűz olívaolaj
  • 1 l zöldségalaplé

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A burgonyát megmossuk, egyesével alufóliába csomagoljuk, és 175 °C-on 1 órán át sütőben sütjük. Lehúzzuk a héját, krumplitörőn átnyomjuk és ízlés szerint sózzuk. A hagymát felaprítjuk, zsírban aranysárgára pirítjuk. A burgonyához dolgozzuk a lisztet, a pirított hagymát és a konfitált, apróra vágott szarvascombot. Golyókat formálunk a dödöllemasszából. Egy serpenyőben kacsazsírt hevítünk, ebben sütjük aranysárgára a dödöllegolyókat. Tejföllel, újhagymával és karamellizált hagymalevelekkel tálaljuk.

A Dödölle különlegességét a konfitált szarvascomb és karamellizált hagyma adja

Konfitált szarvascomb elkészítése:
A combot megtisztítjuk a hártyáktól és a fölösleges zsírszövettől. A húst megkérgezzük, vagyis kevés kacsazsírral egy serpenyőben kérget pirítunk rá. Utána tepsibe tesszük, fűszerezzük babérlevéllel, kakukkfűvel, sóval, egész fekete borssal, 6 gerezd fokhagymával, majd a meglangyosított zsírral felöntjük úgy, hogy teljesen ellepje. Ezután fedetlenül helyezzük be az edényt az enyhén előmelegített sütőbe, majd vegyük takarékra, a sütő ajtaját támasszuk ki, például egy vastagabb fakanállal.

Figyeljünk rá, hogy az edényben a zsír soha ne bugyogjon, mert akkor húsunk sülni és nem konfitálódni fog.

Kb. 4 órányi hőkezelés után a szarvascomb elkészül, a fűszeres zsírban hagyjuk kihűlni.

Karamellizált hagymalevelek elkészítése:
A fehér hagymákat megpucoljuk és szeletekre vágjuk. Olívaolajon folyamatos kevergetés mellett karamellizáljuk, közben apránként a zöldségalaplével felöntögetjük, hogy ne égjen oda. Turmixgéppel finom, selymes állagú pürét készítünk belőle. Egy szilikon levélformát kikenünk a hagymapürével, és 75 °C-os sütőben készre szárítjuk.


olívaolaj , babérlevél , szarvascomb , burgonya , liszt , vöröshagyma , tejföl , fokhagyma

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra