Saly Noémi receptje
2020. július 15.- 1 kg szárazbab (fehér is, tarka is lehet, de egyféle)
- 3 kg paradicsompaprika
- 2 kg padlizsán
- 1 kg hagyma
- 3 kg jó érett paradicsom
- 2 l olaj
- 1/2 marék szemes bors
- 10 db babérlevél
- 1-2 marék só
ESZKÖZÖK:
12 literes nagyfazék, három jókora (3-5 literes) lábas, vájdlingok, tálak, húsdaráló, paradicsompasszírozó, kiskés, fa- vagy műanyag kés, két vágódeszka, alufólia, üvegek, celofán.
ELKÉSZÍTÉSE:
A babot előző este átválogatom, beáztatom. Reggel fölteszem főni az egyik lábasban. A padlizsánt a sütő rácsán alufóliára fektetve megsütöm. Egyszer-kétszer meg kell forgatni. (Akinek van kertje, süsse parázson, sokkal jobb.) Amíg sül, felnégyelem és egy másik lábasban fölteszem főni a paradicsomot. Kicsumázom és a húsdarálón ledarálom a paradicsompaprikát. Az olaj harmadát az ötliteres lábosba öntöm, lassú tűzön párolni kezdem a paprikamasszát − legalább egy óra kell neki. Időről időre megkeverem. Közben ledarálom a megtisztított, hasábokra vágott hagymát és a megfőtt, leszűrt babot is (lehet úgy is, hogy csak a felét: a másik fele egészben mehet a zakuszkába).
Rotyog még egy órácskát, persze kevergetem. Akkor jó, ha feljött az olaj a felszínére. Forrón üvegekbe vele, lezárom, öt perc fejenállás, és irány a dunsztolókosár. Az olaj felküzdi magát a kence tetejére, és megóvja a romlástól.
CIFRÁZZAM?
FELHASZNÁLÁSA:
Friss, puha kenyérre vagy pirítósra kenve. Jó vastagon. Teával mennyei téli reggeli vagy vacsora. Felbontáskor alaposan át kell keverni. Ha nem fogy el azonnal (ami szinte kizárt), egy újabb kanál olajjal megfejelve a hűtőben jól eláll.
paradicsom , padlizsán , paradicsompaprika , szárazbab , hagyma , babérlevél , szemes bors , olaj