Receptek

Mákosguba-torta

Juhos József receptje

2020. július 22.

A KIFLI
HOZZÁVALÓK:

  • 330 g liszt
  • 14 g élesztő
  • 6 g vaj
  • 5 g só
  • 170 g víz

MÁKOS GUBA
HOZZÁVALÓK:

  • 1100 g tej
  • 200 g cukor
  • 60 g tojássárgája (kb. 3 db)
  • 1 db citrom héja
  • 1 db narancs héja
  • 1 db vaníliarúd
  • 250 g darált mák
  • 350 g száraz kifli
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Kifli elkészítése:

A lisztbe belekeverjük a sót és a vajat, majd az élesztőt és a vizet. Begyúrjuk a tésztát úgy, hogy a felülete szép sima legyen. Meleg helyen pihentetjük.

Kb. 100 g-os darabokra osztjuk, ismét meggyúrjuk és pihentetjük.

Kifli alakúra formázzuk, és 230 °C-on sütjük, amíg aranybarna nem lesz a teteje.

Mákos guba elkészítése:

Vaníliakrémet készítünk, citrom és narancs héjával ízesítjük. Amikor a mártás sűrűsödni kezd, belekeverjük a mákot. Kevés ideig tovább főzzük, félrerakjuk és belekeverjük a felkockázott kiflit.

Egy tortaformát kivajazunk, belenyomkodjuk a krémes gubát, és 160 °C-on 22 percig sütjük.

Vaníliasodóval tálaljuk.


mák , liszt , élesztő , vaj , tej , zöld citrom héja , narancs héja , vaníliarúd , száraz kifli