Juhos József receptje
2020. július 22.A KIFLI
HOZZÁVALÓK:
- 330 g liszt
- 14 g élesztő
- 6 g vaj
- 5 g só
- 170 g víz
MÁKOS GUBA
HOZZÁVALÓK:
- 1100 g tej
- 200 g cukor
- 60 g tojássárgája (kb. 3 db)
- 1 db citrom héja
- 1 db narancs héja
- 1 db vaníliarúd
- 250 g darált mák
- 350 g száraz kifli
Kifli elkészítése:
A lisztbe belekeverjük a sót és a vajat, majd az élesztőt és a vizet. Begyúrjuk a tésztát úgy, hogy a felülete szép sima legyen. Meleg helyen pihentetjük.
Kifli alakúra formázzuk, és 230 °C-on sütjük, amíg aranybarna nem lesz a teteje.
Mákos guba elkészítése:
Vaníliakrémet készítünk, citrom és narancs héjával ízesítjük. Amikor a mártás sűrűsödni kezd, belekeverjük a mákot. Kevés ideig tovább főzzük, félrerakjuk és belekeverjük a felkockázott kiflit.
Vaníliasodóval tálaljuk.
mák , liszt , élesztő , vaj , tej , zöld citrom héja , narancs héja , vaníliarúd , száraz kifli