Auguszt József receptje
2021. július 29.(40 darabhoz)
CSOKOLÁDÉS LAP
HOZZÁVALÓK:
- 80 g finomliszt
- 80 g jó minőségű étcsokoládé
- 130 g kristálycukor
- 130 g tojásfehérje
- 80 g tojássárgája
- 80 g vaj
MÁKOS-ÁFONYÁS KRÉM
I. MÁKKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 600 g tejszín
- 150 g kristálycukor
- 2 vaníliarúd
- 240 g darált mák
- 1 citrom héja
- 10 g fahéj
- 1,2 l tejszínhab
- 40 g zselatin
- 2 dl víz
II. ÁFONYAKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 400 g áfonyapüré
- 650 g tejszínhab
- 20 g zselatin
- 2 dl víz
CSOKOLÁDÉS LAP ELKÉSZÍTÉSE:
A lisztet szitáljuk át. A csokoládét olvasszuk meg, és keverjük el a felolvasztott vajjal.
A tojássárgáját és a tojásfehérjét külön-külön verjük fel a kristálycukorral, majd keverjük bele a vajas csokoládét és a lisztet. A masszát sütőpapírra tesszük, és előre melegített sütőben 180 °C-on 8-10 percig sütjük. Ha megsült, megfordítjuk, és úgy hagyjuk kihűlni.
MÁKOS-ÁFONYÁS KRÉM
I. MÁKKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
Az első hat hozzávalót (a tejszínt, a kristálycukrot, a vaníliarudat, a darált mákot, a citromhéjat és a fahéjat) együtt felfőzzük. A zselatint 15 percre hideg vízbe áztatjuk, majd vízfürdőben felolvasztjuk. Habverővel, határozott mozdulatokkal hozzákeverjük a tejszínes keverékhez, és hozzáadjuk az 1,2 liter felvert tejszínhabot. Azonnal a keretbe öntjük, mert a zselatin megköti, és később nem lehet összeállítani. Egyből betesszük a hűtőszekrénybe. Amikor megköt, akkor öntjük rá az áfonyakrémet.
II. ÁFONYAKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
Az erdei áfonyát ízlés szerint 40-60 gramm cukorral felfőzzük. Kihűlés után finom szitán átnyomkodjuk (az egész konyha lila lesz), és kész az áfonyapüré. A tejszínhabbal lazán átkeverjük. A zselatint 15 percre vízbe áztatjuk, majd vízfürdőben felolvasztjuk. Habverővel, határozott mozdulatokkal hozzákeverjük az áfonyapüréhez. Hagyjuk kihűlni, majd hozzáöntjük a mákkrémhez. Kockákra vágjuk, és mákszemekkel díszítjük.
tojás , mák , áfonya , liszt , vaj , tejszín , étcsokoládé , citrom , fahéj , vaníliarúd , zselatin , áfonyapüré , tejszínhab