Receptek

Áfium

Auguszt József receptje

2021. július 29.

(40 darabhoz)
CSOKOLÁDÉS LAP
HOZZÁVALÓK:

  • 80 g finomliszt
  • 80 g jó minőségű étcsokoládé
  • 130 g kristálycukor
  • 130 g tojásfehérje
  • 80 g tojássárgája
  • 80 g vaj

MÁKOS-ÁFONYÁS KRÉM

I. MÁKKRÉM
HOZZÁVALÓK:

  • 600 g tejszín
  • 150 g kristálycukor
  • 2 vaníliarúd
  • 240 g darált mák
  • 1 citrom héja
  • 10 g fahéj
  • 1,2 l tejszínhab
  • 40 g zselatin
  • 2 dl víz

II. ÁFONYAKRÉM
HOZZÁVALÓK:

  • 400 g áfonyapüré
  • 650 g tejszínhab
  • 20 g zselatin
  • 2 dl víz
ADAG: 40 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

CSOKOLÁDÉS LAP ELKÉSZÍTÉSE:
A lisztet szitáljuk át. A csokoládét olvasszuk meg, és keverjük el a felolvasztott vajjal.
A tojássárgáját és a tojásfehérjét külön-külön verjük fel a kristálycukorral, majd keverjük bele a vajas csokoládét és a lisztet. A masszát sütőpapírra tesszük, és előre melegített sütőben 180 °C-on 8-10 percig sütjük. Ha megsült, megfordítjuk, és úgy hagyjuk kihűlni.

MÁKOS-ÁFONYÁS KRÉM

I. MÁKKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
Az első hat hozzávalót (a tejszínt, a kristálycukrot, a vaníliarudat, a darált mákot, a citromhéjat és a fahéjat) együtt felfőzzük. A zselatint 15 percre hideg vízbe áztatjuk, majd vízfürdőben felolvasztjuk. Habverővel, határozott mozdulatokkal hozzákeverjük a tejszínes keverékhez, és hozzáadjuk az 1,2 liter felvert tejszínhabot. Azonnal a keretbe öntjük, mert a zselatin megköti, és később nem lehet összeállítani. Egyből betesszük a hűtőszekrénybe. Amikor megköt, akkor öntjük rá az áfonyakrémet.

II. ÁFONYAKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
Az erdei áfonyát ízlés szerint 40-60 gramm cukorral felfőzzük. Kihűlés után finom szitán átnyomkodjuk (az egész konyha lila lesz), és kész az áfonyapüré. A tejszínhabbal lazán átkeverjük. A zselatint 15 percre vízbe áztatjuk, majd vízfürdőben felolvasztjuk. Habverővel, határozott mozdulatokkal hozzákeverjük az áfonyapüréhez. Hagyjuk kihűlni, majd hozzáöntjük a mákkrémhez. Kockákra vágjuk, és mákszemekkel díszítjük.


tojás , mák , áfonya , liszt , vaj , tejszín , étcsokoládé , citrom , fahéj , vaníliarúd , zselatin , áfonyapüré , tejszínhab

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra