Receptek

Narancsos csoki-karamell torta

Streit Krisztina – Desszeretlek receptje

2023. január 19.


Narancsos vajas lap:



Hozzávalók:



100 g puha vaj

80 g porcukor átszitálva

100 g tojás

100 g liszt

1 vaníliarúd kikapart magja

kezeletlen narancs héja



Étcsokoládé mousse naranccsal:



Hozzávalók:



tej 120 g + tejszín (minimum 30%-os) 120 g

tojássárgája 3 db

4 db jéghideg vízben áztatott lapzselatin

380 g étcsokoládé 54%-os (fele lehet tejcsokoládé is)

400 g tejszín



Sós karamell



Hozzávalók:



225 g kristálycukor

55 ml víz

100 g vaj

115 ml tejszín (35 százalékos)

1/2 teáskanál maldon só


ADAG: 10 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

Kezdjük a piskótával:


A puha vajat a porcukorral kihabosítjuk, vaníliamaggal ízesítjük. A tojásokat egyben felverjük, részletenként a vaj és a porcukor keverékéhez adjuk. A lisztet és a narancshéjat – ízlés szerinti mennyiségben – hozzákeverjük. Sütőben lapformára sütjük.


A mousse elkészítése:


A tejet, a tejszínt a tojássárgáját vízgőz felett 83 ⁰C-ig hevítjük, majd feloldjuk benne az előzőleg beáztatott, majd kicsavart zselatinlapokat. Az elkészült elegyet a csokoládéra öntjük, homogén krémet keverünk belőle, majd narancslikőrrel (jó minőségű narancsesszenciát is használhatunk) ízlés szerint ízesítjük. A 400 g állati tejszínt laza habbá verjük, majd a szobahőmérsékletűre hűlt krémhez keverjük, több részletben.


A sós karamell elkészítése:


A vízből és a kristálycukorból karamellt főzünk. Óvatosan – mivel felcsap a forró gőz – adagonként hozzákeverjük a tejszínt és a sót. Alacsony hőfokon homogén szószt főzünk, majd a tűzről levéve kis adagonként hozzáadjuk a vajat.


Felépítés:


Egy kisebb tortakarikával szúrjuk ki a piskótát. Öntsünk rá karamellt és tegyük fagyasztóba. Miután kifagyott, vegyük ki a formából, és helyezzük egy alátétre. Az elkészített karamellpiskóta betét köré helyezzünk egy, a betét átmérőjénél 2-4 cm-nél nagyobb tortakarikát. Öntsük körbe a csoki mousse-t, majd ismét tegyük vissza a fagyasztóba. Miután kifagyott, távolítsuk el a tortakarikát és az elkészült tortát bársonyspray-jel fújjuk körbe, vagy díszítsük burkolás nélkül tetszőlegesen.





torta , Narancsos csoki-karamell torta , Desszeretlek , Streit Krisztina

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra