Streit Krisztina – Desszeretlek receptje
2023. január 19.Narancsos vajas lap:
Étcsokoládé mousse naranccsal:
Sós karamell
Kezdjük a piskótával:
A puha vajat a porcukorral kihabosítjuk, vaníliamaggal ízesítjük. A tojásokat egyben felverjük, részletenként a vaj és a porcukor keverékéhez adjuk. A lisztet és a narancshéjat – ízlés szerinti mennyiségben – hozzákeverjük. Sütőben lapformára sütjük.
A mousse elkészítése:
A tejet, a tejszínt a tojássárgáját vízgőz felett 83 ⁰C-ig hevítjük, majd feloldjuk benne az előzőleg beáztatott, majd kicsavart zselatinlapokat. Az elkészült elegyet a csokoládéra öntjük, homogén krémet keverünk belőle, majd narancslikőrrel (jó minőségű narancsesszenciát is használhatunk) ízlés szerint ízesítjük. A 400 g állati tejszínt laza habbá verjük, majd a szobahőmérsékletűre hűlt krémhez keverjük, több részletben.
A sós karamell elkészítése:
A vízből és a kristálycukorból karamellt főzünk. Óvatosan – mivel felcsap a forró gőz – adagonként hozzákeverjük a tejszínt és a sót. Alacsony hőfokon homogén szószt főzünk, majd a tűzről levéve kis adagonként hozzáadjuk a vajat.
Felépítés:
Egy kisebb tortakarikával szúrjuk ki a piskótát. Öntsünk rá karamellt és tegyük fagyasztóba. Miután kifagyott, vegyük ki a formából, és helyezzük egy alátétre. Az elkészített karamellpiskóta betét köré helyezzünk egy, a betét átmérőjénél 2-4 cm-nél nagyobb tortakarikát. Öntsük körbe a csoki mousse-t, majd ismét tegyük vissza a fagyasztóba. Miután kifagyott, távolítsuk el a tortakarikát és az elkészült tortát bársonyspray-jel fújjuk körbe, vagy díszítsük burkolás nélkül tetszőlegesen.
torta , Narancsos csoki-karamell torta , Desszeretlek , Streit Krisztina