Receptek

Hummus a Byblos konyhájából

Mohamed Kutaini A Byblos Étterem séfjének receptje

2025. március 17.

100 g csicseriborsó (száraz)

20 g jég

20 g olívaolaj

25 g tahini (szezámkrém)

1 tk citromlé

só  


A közel-keleti konyha kis fekete ruhája: több változatban létezik, és mindenféle alkalomhoz illik. Egyszerű és nagyszerű – illetve csak egyszerűnek tűnik, mert a selymes állagot és tökéletes ízt nem olyan könnyű elérni. Mindenki a magáénak vallja, de egy kicsit másképp készíti. Az első ismert receptjét a 13. században jegyezték fel, Egyiptomban.

ADAG: 4 főre

A csicseriborsót átmossuk, egy éjszakán át áztatjuk, majd leszűrjük. Friss vízben, 3-4 órán át puhára főzzük (egy csipet szódabikarbóna segíti a fo­lyamatot).

Amikor megfőtt, megtisztítjuk a hártyás héjától. Leszűrjük, majd a jeget óvatosan adagolva, a többi hozzávalóval krémesre turmixoljuk.

Tálalás: Olívaolajjal meglocsolhatjuk a tetejét, ízesíthetjük csipetnyi zaatarral, vagy díszíthetjük egész csicseriborsóval. Frissen sült pitával az igazi! 

hummusz , Byblos Étterem

További receptek

Kapcsolódó cikkek