Mohamed Kutaini A Byblos Étterem séfjének receptje
2025. március 17.100 g csicseriborsó (száraz)
20 g jég
20 g olívaolaj
25 g tahini (szezámkrém)
1 tk citromlé
só
A közel-keleti konyha kis fekete ruhája: több változatban létezik, és mindenféle alkalomhoz illik. Egyszerű és nagyszerű – illetve csak egyszerűnek tűnik, mert a selymes állagot és tökéletes ízt nem olyan könnyű elérni. Mindenki a magáénak vallja, de egy kicsit másképp készíti. Az első ismert receptjét a 13. században jegyezték fel, Egyiptomban.
A csicseriborsót átmossuk, egy éjszakán át áztatjuk, majd leszűrjük. Friss vízben, 3-4 órán át puhára főzzük (egy csipet szódabikarbóna segíti a folyamatot).
Amikor megfőtt, megtisztítjuk a hártyás héjától. Leszűrjük, majd a jeget óvatosan adagolva, a többi hozzávalóval krémesre turmixoljuk.
Tálalás: Olívaolajjal meglocsolhatjuk a tetejét, ízesíthetjük csipetnyi zaatarral, vagy díszíthetjük egész csicseriborsóval. Frissen sült pitával az igazi!