Receptek

Íme a tökéletes kunafa

Mohamed Kutaini, a Byblos Étterem séfjének receptje receptje

2025. március 17.

Tészta Hozzávalók (4 személyre):


100 g kunafa (vermicelli) tészta (keleti boltokban kapható, a cérnametéltre hasonlít)


30 g ghí (tisztított vaj)


Töltelék Hozzávalók:


60 g Akkawi sajt (keleti boltokban kapható)


víz


Szirup Hozzávalók:


100 g cukor


50 g víz


1 szem kardamom


½ szelet citrom


Bár szükséges hozzá néhány különleges hozzávaló, kis utánajárással mind beszerezhető. A kunafa a legenda szerint egy találékony szakács műve, aki hercegét 

a ramadáni böjt idején, napkelte előtt egy nagy adag kunafával kínálta, és az éhség elszállt – egészen napnyugtáig.

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A kemény, sós sajtot lereszeljük, majd a reszeléket háromszor váltott, hideg vízben áztatjuk, amíg megpuhul és elveszti a sótartalmát. Szűrjük és csepegtessük le, tegyük 30 percre hűtőbe.


A sziruphoz a cukrot a vízzel, a kardamommal és a citrommal addig forraljuk, amíg a cukor teljesen felolvad és a szirup felhabzik.


Keverjük össze a tésztát és az olvasztott vajat (ghí). Egy tűzálló fémtálat kenjünk ki vajjal, hogy ne ragadjon le a tészta.


Tegyük bele a tészta felét, egyenletesen elosztva.


Simítsuk rá a sajtot, majd fedjük be a maradék tésztával.


108 fokos sütőben világos aranybarnára sütjük (7-8 perc). A tésztát a sütőből kivéve azonnal meglocsoljuk a sziruppal.


Pisztáciamorzsával is díszíthetjük, és forrón kínáljuk, amíg a sajt olvadt a közepén. Jót tesz neki egy adag vaníliafagylalt is, ahogy a Byblosban tálalják.  

kunafa , Byblos

További receptek

Kapcsolódó cikkek