Mohamed Kutaini, a Byblos Étterem séfjének receptje receptje
2025. március 17.Tészta Hozzávalók (4 személyre):
100 g kunafa (vermicelli) tészta (keleti boltokban kapható, a cérnametéltre hasonlít)
30 g ghí (tisztított vaj)
Töltelék Hozzávalók:
60 g Akkawi sajt (keleti boltokban kapható)
víz
Szirup Hozzávalók:
100 g cukor
50 g víz
1 szem kardamom
½ szelet citrom
Bár szükséges hozzá néhány különleges hozzávaló, kis utánajárással mind beszerezhető. A kunafa a legenda szerint egy találékony szakács műve, aki hercegét
a ramadáni böjt idején, napkelte előtt egy nagy adag kunafával kínálta, és az éhség elszállt – egészen napnyugtáig.
A kemény, sós sajtot lereszeljük, majd a reszeléket háromszor váltott, hideg vízben áztatjuk, amíg megpuhul és elveszti a sótartalmát. Szűrjük és csepegtessük le, tegyük 30 percre hűtőbe.
A sziruphoz a cukrot a vízzel, a kardamommal és a citrommal addig forraljuk, amíg a cukor teljesen felolvad és a szirup felhabzik.
Keverjük össze a tésztát és az olvasztott vajat (ghí). Egy tűzálló fémtálat kenjünk ki vajjal, hogy ne ragadjon le a tészta.
Tegyük bele a tészta felét, egyenletesen elosztva.
Simítsuk rá a sajtot, majd fedjük be a maradék tésztával.
108 fokos sütőben világos aranybarnára sütjük (7-8 perc). A tésztát a sütőből kivéve azonnal meglocsoljuk a sziruppal.
Pisztáciamorzsával is díszíthetjük, és forrón kínáljuk, amíg a sajt olvadt a közepén. Jót tesz neki egy adag vaníliafagylalt is, ahogy a Byblosban tálalják.