Simala Gábor receptje
2020. július 18.- 500 g túró
- 2 db tojás
- 50 g porcukor
- 70 g búzadara
- 1 citrom héja
A túrógombóc tipikusan az az édesség, ami ha rossz, akkor is jó. Megettük a menzán, elfogy a kifőzdében, nyoma sem marad vasárnap délután, ha sok dara került bele és kemény lesz, ha túl lágy és szétesik, gyerekként, felnőttként, bármikor. Étteremben viszont, önálló fogásként viszont ritkán találkozni vele, mivel
másrészt nem tartozik a kifejezetten divatos desszertek közé. Nem egy könnyű mousse, egy dehidratált csokoládé vagy egy roppanós meringue, hanem egyszerű, és pont az, ami.
A legelterjedtebb elkészítési mód, amikor a zsíros túrót, a tojást és a darát citromhéjjal ízesítik, a masszát pihentetik, aztán édes, forró vízben kifőzik a gombócokat, majd forrón tálalják morzsába forgatva, édes tejföllel meglocsolva. Egy
amit kihűtve túróval, citromhéjjal, ízlés szerint mazsolával forgat össze, gombócol és morzsába hemperget. Ez egy tejesebb, selymesebb, de hideg, gyakran tömör változat, aminek a klasszikusan remegő, nagyon lágy, meleg gombóchoz nincs sok köze.
Az alábbi túrógombóc receptjét a Kiosk Buda séfjétől, Simala Gábortól kaptuk, aki kifejezetten hosszan főzi a gombócokat, ami a méretéből is adódik: nem hagyományos kis gombócokról van szó, hanem egy-egy nagyobbról, ami
Friss házi túrót javasol a gombóchoz (például a Garabonciás zsíros tehéntúróját), a tojás pedig maximum két napos legyen, ebből is jó, ha tanyasit használunk.
Túrógombóc elkészítése:
A túrót összekeverjük a többi hozzávalóval, lefedve
A főzéshez fele-fele arányban használjunk vizet és tejet, amit só helyett cukorral ízesítsünk és tegyünk hozzá egy hosszában felhasított vaníliarudat a kikapart magokkal.
Mikor az utolsó gombócot is a vízbe tettük (a fenti mennyiségből 4-5 gombóc jön ki), 5 percig forraljuk, majd alacsony lángon, gyöngyözve főzzük körülbelül harminc percig. Vajon pirított pankó morzsába forgatjuk, majd édes tejföllel, porcukorral tálaljuk.
Hol az étterem?
Miután a Beefbar új helyét keresi a pesti oldalon, a Március 15. téren lévő Kiosk Pest testvérétterme nyitott a helyén. A Kiosk Buda kínálatát a magyar konyha adja, találunk az étlapon burgonyafőzeléket mangalicafasírttal, brassói aprópecsenyét, marhapörköltet, paprikás csirkét, de megfér mellettük a rizottó vagy a borjú bécsi is, ahogy elérhető a pesti étteremben tökéletesített mákos guba is.
túró , búzadara , citrom héja , tojás , porcukor