Kalla Kálmán receptje
2020. július 22.FEHÉRSPÁRGA-KRÉMLEVES
HOZZÁVALÓK:
- 250 g fehér spárga
- só
- 2 szem kockacukor
- 40 g vaj
- 30 g liszt
ZÖLDSPÁRGA-KRÉMLEVES
HOZZÁVALÓK:
- 250 g zöld spárga
- só
- 40 g vaj
- 30 g liszt
- 1 csésze csontleves
- 1 csésze tejszín
- 1 csésze tej
- 20 g spenótlevél
Fehérspárga-krémleves elkészítése:
A megtisztított spárgáról 3 cm hosszan levágjuk a fejeket. A spárgaszárakat 20 mm-es darabokra vágjuk, és 2 csésze sós-cukros vízben 10 percig főzzük. A spárgafejekre öntünk egy keveset a főzőléből, 10 percig főzzük, majd félretesszük levesbetétnek. Vajas, világos rántást készítünk, felengedjük csontlevessel, tejjel, tejszínnel, majd hozzáadjuk a spárgaszárakhoz és a főzőléhez. Összeforraljuk, turmixoljuk és leszűrjük.
Zöldspárga-krémleves elkészítése:
A spárgáról 30 mm hosszan levágjuk a fejeket. A szárakat 20 mm-es darabokra vágjuk, és vízben 5 percig főzzük. A fejekre tegyünk kevés főzőlevet, és főzzük 3 percig, majd tegyük a fejeket jeges vízbe, hogy szép zöldek maradjanak. Készítsünk vajas, világos rántást, engedjük fel csontlevessel, tejjel, tejszínnel, és öntsük egybe a főtt spárgaszárakkal és a főzőlével. Forraljuk össze a spenótlevelekkel (ez szebb zöld színt ad). Turmixoljuk és szűrjük le. A levest a főtt spárgafejekkel tálaljuk.
fehér spárga , vaj , liszt , zöld spárga , csontleves , tejszín , tej , spenótlevél