Auguszt Olga receptje
2020. július 22.MARCIPÁNOS PISKÓTA
HOZZÁVALÓK:
- 15 dkg marcipán
- 25 dkg rétesliszt
- 12 dkg cukor
- 38 dkg egész tojás (7 db)
- 8 db tojássárgája
- 9 dkg vaj
- 1 dkg sütőpor
GYÜMÖLCS
HOZZÁVALÓK:
- 50 dkg őszibarack
- 10 dkg citromlé
- 3 dkg vaj
- 3 dkg cukor
- 3 csipet levendulavirág
TEASZIRUP
HOZZÁVALÓK:
- 50 dkg víz
- 40 dkg cukor
- 5 tk fekete tea
CITROMKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 20 dkg egész tojás (3-4 db)
- 24 dkg cukor
- 5 db citrom lereszelt héja
- 16 dkg citromlé
- 30 dkg vaj
CITROMMOUSSE
HOZZÁVALÓK:
- 30 dkg windhab (25 dkg cukor, 1,5 dl víz, 25 dkg tojásfehérje, kb. 8 db)
- 90 dkg citromkrém
- 75 dkg tejszínhab
- 3 dkg zselatin
A marcipánt ellágyítjuk egy kis tojásfehérjével. A tojásokat a cukorral kihabosítjuk. Keverés közben hozzáadjuk a sütőporos lisztet. Végül a vajat és a marcipánt. Kivajazott, lisztezett sütőlapra kenjük 1 cm vastagon. 180 ˚C-on sütjük 20 percig.
Az összevágott barackot a vajon a cukorral és a citromlével nagy lángon átforgatjuk. Kihűlés után összekeverjük a levendulavirággal.
CITROMKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
Az egész tojást a cukorral 80 °C-ra melegítjük, amíg kocsonyás nem lesz. Vigyázzunk, ne melegebbre, mert rántotta lesz belőle! Legjobb vízgőzön melegíteni. Kihűlés után hozzáadjuk a citromhéjat, a citromlevet, és vajjal kikeverjük.
A windhab felvert tojásfehérjehab, amibe forró, főzött cukorszirupot öntünk. (Olaszországban, Svájcban „meringue”, habcsók a neve. A magyar elnevezés a tortából származik.) 25 dkg cukrot másfél dl vízzel felfőzünk, amíg besűrűsödik. 25 dkg tojásfehérjét habbá verünk, hozzáadjuk a forró cukrot, és kihűlésig verjük.
őszibarack , marcipán , rétesliszt , tojás , vaj , sütőpor , citromlé , levendulavirág , fekete tea , tejszínhab , zselatin