Receptek

Hantás Flóra

Auguszt Olga receptje

2020. július 22.

MARCIPÁNOS PISKÓTA
HOZZÁVALÓK:

  • 15 dkg marcipán
  • 25 dkg rétesliszt
  • 12 dkg cukor
  • 38 dkg egész tojás (7 db)
  • 8 db tojássárgája
  • 9 dkg vaj
  • 1 dkg sütőpor

GYÜMÖLCS
HOZZÁVALÓK:

  • 50 dkg őszibarack
  • 10 dkg citromlé
  • 3 dkg vaj
  • 3 dkg cukor
  • 3 csipet levendulavirág

TEASZIRUP
HOZZÁVALÓK:

  • 50 dkg víz
  • 40 dkg cukor
  • 5 tk fekete tea

CITROMKRÉM
HOZZÁVALÓK:

  • 20 dkg egész tojás (3-4 db)
  • 24 dkg cukor
  • 5 db citrom lereszelt héja
  • 16 dkg citromlé
  • 30 dkg vaj

CITROMMOUSSE
HOZZÁVALÓK:

  • 30 dkg windhab (25 dkg cukor, 1,5 dl víz, 25 dkg tojásfehérje, kb. 8 db)
  • 90 dkg citromkrém
  • 75 dkg tejszínhab
  • 3 dkg zselatin
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
MARCIPÁNOS PISKÓTA ELKÉSZÍTÉSE:
A marcipánt ellágyítjuk egy kis tojásfehérjével. A tojásokat a cukorral kihabosítjuk. Keverés közben hozzáadjuk a sütőporos lisztet. Végül a vajat és a marcipánt. Kivajazott, lisztezett sütőlapra kenjük 1 cm vastagon. 180 ˚C-on sütjük 20 percig.




GYÜMÖLCS ELKÉSZÍTÉSE:
Az összevágott barackot a vajon a cukorral és a citromlével nagy lángon átforgatjuk. Kihűlés után összekeverjük a levendulavirággal.


CITROMKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:

Az egész tojást a cukorral 80 °C-ra melegítjük, amíg kocsonyás nem lesz. Vigyázzunk, ne melegebbre, mert rántotta lesz belőle! Legjobb vízgőzön melegíteni. Kihűlés után hozzáadjuk a citromhéjat, a citromlevet, és vajjal kikeverjük.

CITROMMOUSSE ELKÉSZÍTÉSE:
A windhab felvert tojásfehérjehab, amibe forró, főzött cukorszirupot öntünk. (Olaszországban, Svájcban „meringue”, habcsók a neve. A magyar elnevezés a  tortából származik.) 25 dkg cukrot másfél dl vízzel felfőzünk, amíg besűrűsödik. 25 dkg tojásfehérjét habbá verünk, hozzáadjuk a forró cukrot, és kihűlésig verjük.



A citromkrémet a windhabbal összekeverjük, a tejszínhabot óvatos mozdulatokkal hozzáadjuk, legvégül belekeverjük a zselatint. A kis műanyag formákat celofánnal kibéleljük.



Alulra egy kerekre kivágott piskótát teszünk, majd a levendulavirágos őszibarack következik. Erre egy réteg citrommousse, majd egy teaszirupba áztatott piskóta kerül, és újra citromhab. 24 óráig hűtőben állni hagyjuk.



Friss gyümölccsel díszítjük.




őszibarack , marcipán , rétesliszt , tojás , vaj , sütőpor , citromlé , levendulavirág , fekete tea , tejszínhab , zselatin

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra