Nábelek Zsófia receptje
2021. március 19.Hozzávalók a tésztához:
- 500 g liszt
- 40 g vaj
- 40 g zsír
- 100 g porcukor
- 20 g szalalkáli
- 2 dl tej
Hozzávalók a krémhez:
- 200 g cukor
- 1 l tej
- 150 g liszt
- 50 g kakaópor
- 250 g vaj
- 1 csipet só
Hozzávalók a tetejéhez:
- 50 g olvasztott vaj
- porcukor
Ma már ritkán használt térfogatnövelő az ammónium-bikarbonát, amelyet a szódabikarbóna elterjedése előtt használtak sütőporként, ami sütés közben jellegzetes, szúrós ammóniaszagot áraszt.
Mivel kifejezetten vékony tészták kellenek a hatlaposhoz, ez a kellemetlen szag elillan, a süteményben egyáltalán nem érződik, csak a különleges puhasága, ami tényleg semmihez sem hasonlítható.
ELKÉSZÍTÉSE
1. A lisztet, vajat, zsírt és porcukrot egy tálban elkeverjük. A szalalkálit feloldjuk a tejben, hozzáadjuk a lisztes alaphoz és sima tésztát formázunk belőle. Ilyenkor már érezni a jellegzetes szalalkáliillatot, de ez teljesen természetes. Osszuk hat egyenlő részre a tésztát, a legegyszerűbb, ha mérlegen lemérjük és úgy osztjuk szét. A tésztákat külön-külön nyújtsuk ki, lisztezett tepsi hátulján süssük 200 °C-on 4-5 percig. Hagyjuk a lapokat teljesen kihűlni betöltés előtt.
2. A lisztet, cukrot, kakaóport, tejet és sót csomómentesre keverjük, és folyamatosan keverve sűrűre főzzük. A felületére fóliát simítunk, így hagyjuk langyosra hűlni. A vajat kihabosítjuk, kikeverjük a kakaós krémalappal. Öt egyenlő részre osztjuk és betöltjük vele a hat kisütött tésztalapot. Lefóliázva egy éjszakára hűtőbe tesszük.
3. Másnap 50 g olvasztott vajjal megkenjük a sütemény tetejét, hagyjuk megdermedni, majd megszórjuk porcukorral. Ezután szeleteljük, tálaljuk.