Receptek

Hatlapos

Nábelek Zsófia receptje

2021. március 19.

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 g liszt
  • 40 g vaj
  • 40 g zsír
  • 100 g porcukor
  • 20 g szalalkáli
  • 2 dl tej

Hozzávalók a krémhez:

  • 200 g cukor
  • 1 l tej
  • 150 g liszt
  • 50 g kakaópor
  • 250 g vaj
  • 1 csipet só

Hozzávalók a tetejéhez:

  • 50 g olvasztott vaj
  • porcukor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A HATLAPOS egyik alapanyaga a szalalkáli, más néven szalagáré vagy szalagória.
Ma már ritkán használt térfogatnövelő az ammónium-bikarbonát, amelyet a szódabikarbóna elterjedése előtt használtak sütőporként, ami sütés közben jellegzetes, szúrós ammóniaszagot áraszt.
Mivel kifejezetten vékony tészták kellenek a hatlaposhoz, ez a kellemetlen szag elillan, a süteményben egyáltalán nem érződik, csak a különleges puhasága, ami tényleg semmihez sem hasonlítható.


ELKÉSZÍTÉSE

1. A lisztet, vajat, zsírt és porcukrot egy tálban elkeverjük. A szalalkálit feloldjuk a tejben, hozzáadjuk a lisztes alaphoz és sima tésztát formázunk belőle. Ilyenkor már érezni a jellegzetes szalalkáliillatot, de ez teljesen természetes. Osszuk hat egyenlő részre a tésztát, a legegyszerűbb, ha mérlegen lemérjük és úgy osztjuk szét. A tésztákat külön-külön nyújtsuk ki, lisztezett tepsi hátulján süssük 200 °C-on 4-5 percig. Hagyjuk a lapokat teljesen kihűlni betöltés előtt.

2. A lisztet, cukrot, kakaóport, tejet és sót csomómentesre keverjük, és folyamatosan keverve sűrűre főzzük. A felületére fóliát simítunk, így hagyjuk langyosra hűlni. A vajat kihabosítjuk, kikeverjük a kakaós krémalappal. Öt egyenlő részre osztjuk és betöltjük vele a hat kisütött tésztalapot. Lefóliázva egy éjszakára hűtőbe tesszük.

3. Másnap 50 g olvasztott vajjal megkenjük a sütemény tetejét, hagyjuk megdermedni, majd megszórjuk porcukorral. Ezután szeleteljük, tálaljuk.


liszt , vaj , zsír , szalalkáli , porcukor , tej , kakaópor

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra